Arkistojen hiljaisuudet – Kielivähemmistöt arkistoissa
Mitä kielivähemmistöjen aineistoja ja millä kielillä aineistoja on suomalaisissa arkistoissa ja millä kielillä niitä pitäisi olla? Millaisia kielellisiä rajauksia aineistojen hankinnassa on historiallisesti tehty tai tehdään tällä hetkellä, ja miten aineistokartunnan vinoutumia voitaisiin korjata?
Arkistoaineistojen sisältöön, tallentamiseen ja käyttöön liittyy monenlaisia julkilausuttuja ja huomaamattomia ideologioita, tunteita ja käytännön kysymyksiä. Mitä ne eri aineistojen kohdalla ovat ja miten ne olisivat ratkaistavissa? Entä mitä aineistoja arkistoista puuttuu ja miksi sekä millaisia hankintalinjauksia tulevaisuudessa tulisi tehdä?
Seminaarin pääpuhuja on tutkimusjohtaja David Sutton (University of Reading Library, International Council on Archives, Section of Art and Literary Archives).
OHJELMA
9–9.15 Avaussanat
9.15–10 Diasporic Literary Archives: Questions of Location, Ownership and Interpretation, David Sutton
10–10.30 De osynliga – Finlands tatarer, Sabira Ståhlberg
10.30–11.30 Arkiston vaiennetut äänet – Paneeli I: Sabira Ståhlberg, Risto Blomster, Simo Muir ja Inker-Anni Linkola sekä puheenjohtajana Rita Paqvalén
11.30–12.30 Lounastauko
12.30–12.50 Hiljaisuuksia SKS:n arkistoissa, Ulla-Maija Peltonen
12.50–13.10 På spaning efter minoriteter i minoriteten, Sanne Österlund-Pötzsch
13.10–13.30 Monikielisyys Saamelaisarkiston arvona, Inker-Anni Linkola
13.30–14.00 Kahvi/Tee
14.00–14.30 Miten arkistoida viittomakielistä aineistoa? Leena Savolainen
14.30–15 Romanien lauluperinteen jäljillä, Hilja Grönfors
15–16 Arkistojen keruutyöstä – Paneeli II: Hilja Grönfors, Suado Jama, Katri Kivilaakso, Yrsa Lindqvist ja Kenth Sjöblom sekä puheenjohtajana Ulla-Maija Peltonen
Seminaarissa käytetään pääasiassa suomea ja ruotsia, mutta pääpuhujan puheenvuoro on englanniksi. Kerrothan ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli tarvitset viittomakielen tulkkausta tai tulkkausta joko ruotsista suomeen tai suomesta ruotsiin. Tilassa on induktiosilmukka.
Esteetön sisäänkäynti SKS:aan on Mariankadulla. Paina ovipuhelimen painiketta arkisto, niin tulemme noutamaan sinut.
Seminaaria voi seurata verkkoyhteyden välityksellä osoitteessa
http://finlit.adobeconnect.com/tapahtumat/.
Tallenne on myöhemmin kuunneltavissa osoitteessa
http://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumakalenteri/videot.
Seminaarin järjestävät Svenska litteratursällskapet i Finland, Kulttuuria kaikille -palvelu, Suomen Akatemian Kansallista menneisyyttä rakentamassa ja tulkitsemassa -tutkimushanke, Turun yliopisto, Helinä Rautavaaran museo ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.