Opiskelijat laulavat!

Opiskelijat laulavat!
Muistitietokeruu opiskelijalaulukulttuurista 15.3.–30.6.2016

Opiskelijat laulavat ja ovat laulaneet kautta aikojen melkein missä vain: illanistujaisissa, pöytäjuhlissa, mielenosoituksissa, saunan lauteilla, approilla, matkoilla ja kulkueissa. Laulut ovat kiinteä osa opiskelijakulttuuria. Ne liittyvät arkeen ja juhlaan ottaen toisinaan kantaa kriittisesti, toisinaan arvostusta osoittaen. Lauluperinteet kulkevat järjestöissä, mutta tuovat yhteen myös väljempiä yhteisöjä. Laulu on tapa osoittaa yhteenkuuluvuutta ja siirtää perinteitä.

Toisaalta opiskelijat jatkuvasti sanoittavat lauluja uudelleen. Sanoitukset kuvaavat oman aikansa ilmiöitä ja ihmisiä olipa niiden sanoma sitten poliittinen tai tunnelman kohottaminen. Uusia lauluja on syntynyt niin kilpailujen tuloksena kuin hetken huumassa, niitä ovat tuottaneet yksilöt ja kollektiivit. Toiset sanoitukset jäävät kirjoittajiensa pöytälaatikoihin, toiset kaikuvat vuosikymmenten jälkeen täysin uusissa yhteyksissä.

Millaisia opiskelijalauluihin liittyviä muistoja sinulla on? Kerro muistosi ja kokemuksesi opiskelijoiden laulukulttuurista. Olemme kiinnostuneita sekä nykyisten että entisten opiskelijoiden muistoista niin järjestöjen kuin yksittäisten opiskelijoidenkin näkökulmasta. Lisäksi haluamme tallentaa opiskelijoiden omia sanoituksia ja niihin liittyviä tarinoita.

Ideoita ja innostusta kirjoituksellesi voit hakea alla olevista kysymyksistä:

Miten laulut liittyvät tai liittyivät opiskeluaikaasi?

  • Mitä lauluja laulettiin ja millaisissa yhteyksissä?
  • Mistä lauluista pidettiin ja mitä paheksuttiin?
  • Mikä oli lempilaulusi? Miksi?
  • Liittyikö lauluun sääntöjä, laululeikkejä tai perinteitä?

Oletko ollut mukana tekemässä uusia sanoituksia lauluihin?

  • Oletko sanoittanut uudelleen kappaleen tai lisäsäkeistön yksin tai yhdessä muiden kanssa?
  • Millaisessa yhteydessä sanoitus syntyi? Missä laulua laulettiin?
  • Tiedätkö, jäikö kappale elämään? Päätyikö se laulukirjaan ja levisikö laajemmalle?

Toivomme sinun liittävän mukaan uudelleen tekemäsi sanoituksen ja siihen liittyvät tiedot (sävelmä, mahdollinen koreografia tai muu esittämiseen liittyvä tieto).

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsingin yliopiston ylioppilaskunta ja Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historian ystävät.

Tiedotamme keruun tuloksista marraskuussa 2016. Kaikkien vastanneiden kesken arvomme kirjapalkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, keruu@finlit.fi, 0201 131 240
HYYHY ry, Sanna Supponen, sanna.supponen@helsinki.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi. Voit osallistua omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Kerro vastauksessasi, milloin ja mitä opiskelit. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Aiheen käsittely ja tyyli ovat vapaat. Kirjoita vastaukseesi oma ja mahdollisen haastateltavan suostumus siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon. Jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.6.2016 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Opiskelijalaulut” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään otsikoksi ”Opiskelijalaulut”.

Jos haluat lähettää myös laulukirjoja tai -vihkoja, ota etukäteen yhteyttä SKS:n arkistoon, keruu@finlit.fi, 0201 131 240.

Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.
Kun olet valinnut tiedoston, paina Siirrä-nappulaa. Tiedosto siirtyy samalla SKS:n palvelimelle.