SKS:n Kansallisbiografia Biografiasammon materiaalina

Biografiasampo
27.9.2018 - 14:45
Biografiasampo tarjoaa uudenlaiset työkalut elämäkertojen tutkimiseen tekoälyyn perustuvilla teknologioilla. Sen avulla voi hahmottaa elämäkertoja kartalta, tutkia ihmisten välisiä yhteyksiä ja analysoida dataa.

Syyskuun 2018 lopussa julkistettu Biografiasampo on avoin datapalvelu, joka tuo elämäkertojen ja tietokantojen tiedot helposti kenen tahansa selattaviksi ja tutkittaviksi. Sovelluksen perustana on yli 13 000 pienoiselämäkertaa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografiasta ja muista tietokannoista.

– Biografiasammon teksteistä on muodostettu älykkään kieliteknologian avulla avoin tietopankki, jonka avulla kuka tahansa voi tutkia Suomen historiaa ja yhdistellä ihmisiä ja tapahtumia yllättävin tavoin, kuvaa hankkeen vetäjä, professori Eero Hyvönen Aalto-yliopistosta.

Yksittäisten ihmisten lisäksi Biografiasammon avulla voi tutkia ryhmiä ja sosiaalisia verkostoja ajan, paikan, ammatillisen toiminnan ja erilaisten teemojen perusteella. Ryhmiä ja verkostoja voi visualisoida, analysoida ja vertailla kartoilla, aikajana- ja verkostoanalyysillä.

– Biografisammossa tarjolla olevat uudet työkalut ovat monipuolisuudessaan ainutlaatuista maailmassa, sanoo toimituspäällikkö Kirsi Keravuori SKS:sta.

Palvelun ovat toteuttaneet Aalto-yliopisto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskus HELDIG.

Biografiasampo aukeaa osoitteessa http://biografiasampo.fi 27.9. klo 15.

Biografiasampo on SKS:n Kansallisbiografian ja muiden henkilöhistoriallisten tietokantojen työkalupakki. Tietokannat hakuominaisuuksineen, taustatietoineen, uusine elämäkertoineen ja pysyvine tunnisteineen toimivat edelleen osoitteessa www.kansallisbiografia.fi.

Lue lisää.