Uutuuskirja Suomen tunnetuimman utopistin Matti Kurikan haaveista ja haaksirikoista kolmella mantereella

Lannistumaton – Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella (SKS 2022)
8.6.2022 - 09:00
Toimittaja ja työväenaktivisti Matti Kurikka (1863–1915) oli yksi kohutuimmista julkisuuden henkilöistä keisariajan lopun Suomessa. Juuri julkaistu tutkimus valaisee, miksi Kurikka ja hänen ideansa ovat kiehtoneet mielikuvitusta yli sukupolvien.

Matti Kurikkaa on luonnehdittu seikkailijaksi, haihattelijaksi, aikansa startup-yrittäjäksi ja epäonnistujaksi kolmella mantereella. Vaikka Kurikka ajautui toistuvasti haaksirikkoihin niin yhteiskunnallisessa toiminnassaan kuin yksityiselämässään, hän toteutti visioitaan lannistumatta ja löysi yhä uusia toimintakanavia.

Elämäkerrallinen tutkimus Lannistumaton Matti Kurikan haaveet ja haaksirikot kolmella mantereella tarkastelee Matti Kurikkaa kirjallisena vaikuttajana, poliitikkona ja utopioiden rakentajana, jonka välityksellä avautuu kiehtovia näkymiä 1800-luvun lopun ja 1900-luvun kulttuurisiin ja yhteiskunnallisiin murroksiin. Kirja arvioi kriittisesti aiempaa Kurikka-tutkimusta ja nostaa esille unohdettuja vaiheita Kurikan elämästä uusien kolmelta mantereelta löytyneiden lähdeaineistojen avulla.

Kurikka muistetaan ehkä parhaiten Kanadaan perustetun Sointulan ihanneyhteisön johtajana. Inkeriläislähtöisellä Kurikalla oli hankkeita Pohjois-Amerikan ohella myös Australiassa ja Suomessa. Lannistumaton tuo esiin Kurikan Suomessa käynnistämiä hankkeita, jotka on tunnettu aiemmin huonosti. Niiden mahdollistajina olivat yhteiskunnallisten olojen vapautuminen ja poliittisen mielikuvituksen villiintyminen vuoden 1905 suurlakon jälkeen.

Kirjan monipuolinen kuva-aineisto sisältää muun muassa pilapiirroksia, jotka vaikuttivat merkittävästi aikalaisten mielikuviin Kurikasta. Teos nostaa esiin Kurikan murtautumisen kirjalliselle kentälle näytelmillään, jotka käsittelivät ajassaan radikaalisti etnisyyttä, luokkaa ja sukupuolta. Kurikka ryhtyi myös toimittajaksi ja nousi suomalaisen työväenliikkeen näkyvimmäksi hahmoksi, kunnes riidat ajoivat hänet sosiaalidemokraattisen puolueen ulkopuolelle ja tekivät kurikkalaisuudesta poliittisen kirosanan.

Teoksen toimittajat ovat historian ja folkloristiikan tutkijoita.

Kirja julkistetaan 1800-luvun tutkimuksen päivien yhteydessä Tampereen yliopiston Linna-rakennuksen auditoriossa (K103) torstaina 9.6. klo 14.

Teos on luettavissa myös avoimesti oa.finlit.fi -sivustolla osoitteessa https://doi.org/10.21435/skst.1481.

Lisätiedot:
SKS:n tiedekustantamo, tiedekirjat@finlit.fi