Tärkeät ja turhat – Kerro SKS:lle elämäsi esineistä

Kuva: Eerika Koskinen-Koivisto
13.9.2022 - 11:30
Mitkä ovat sinulle tärkeitä esineitä? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja SENSOMEMO-tutkimushanke ovat kiinnostuneita kotiisi keräämistäsi esineistä ja niihin liittyvistä muistoista.

Kodeissamme on lukuisia esineitä, joita tarvitsemme monenlaisiin tehtäviin. Säilytämme usein myös esineitä, joilla on ennen kaikkea tunnearvoa. Samalla esineellä voi olla useampia rooleja, esimerkiksi silloin kun ruokapöytään katetaan isovanhemmilta perittyjä astioita, joihin liittyy käyttöarvon lisäksi muistoja menneisyyden ruokailuhetkistä.

Toivomme kirjoituksia esineisiin liittyvistä kokemuksista ja käsityksistä, esimerkiksi siitä, millaisia esineitä pidetään tärkeinä. Mitkä ovat sinulle tärkeitä esineitä ja miksi? Millaisia tunteita, muistoja, tunnelmia, käytäntöjä ja aistikokemuksia niihin liittyy? Esineet voivat kytkeytyä esimerkiksi kodin sisustukseen, harrastuksiin, sukuun tai eri elämänvaiheisiin. Otamme mielellämme vastaan myös valokuvia.

Kirjoita esimerkiksi siitä, millaisia esineitä pidät esillä ja mitä kaapeissa. Onko sinulla levy- tai kirjahylly? Kerro tärkeistä muistoesineistäsi tai esineistä, jotka luovat kotiin hyvää tunnelmaa. Entä millaiset esineet haittaavat kodin viihtyisyyttä? Ovatko jotkut esineet muuttuneet tärkeistä turhiksi?

Elämäni esineet -muistitietokeruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Suomen Akatemian rahoittama hanke SENSOMEMO (Jyväskylän yliopisto) 12.9.2022–28.2.2023. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2023 ja arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Kerro elämäsi esineistä osoitteessa www.finlit.fi/elamani-esineet!

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi