Lauloi suohon suonivöistä – Tieteiden yön kilpalaulanta

Aika: 
20.1.2022 -
17:00 - 18:00
Paikka: 
Verkkotapahtuma
Lisätietoa: 
tiedotus@finlit.fi, 0201 131 231 / viestintä

Ohjelma

Kalevalan kolmas runo on Kilpalaulanta, jonka juoni menee lyhyesti näin: Väinämöinen oli taitava laulaja, osaava tietäjä ja hänen maineensa levisi laajalle. Nuori Joukahainen alkoi häntä kadehtia ja haastoi Väinämöisen kilpalaulantaan. Joukahainen ei Väinämöistä laulukilvassa voittanut ja niinpä hän yllytti Väinämöisen miekkasille kanssaan. Tästä Väinämöinen suuttui ja lauloi Joukahaisen suohon. Pois suosta Joukahainen pääsi vasta kun lupasi Aino-sisarensa Väinämöiselle vaimoksi, mutta se onkin jo toinen runo.

Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulussa oteltiin tietäjän tiedoilla paremmuudesta tietäjänä. Yleisemmin kilpalaulu on yleisön edessä toteutettu performanssi, jossa kaksi osapuolta kilpailee vastavuoroisin puheenvuoroin vapaasta tai annetusta aiheesta, usein runomitalla improvisoiden. Paremmuutta arvioi yleisö tai tuomarit, ja mittapuuna ovat retoriset taidot, kekseliäisyys, hauskuus sekä esitystapa. 

Tieteiden yön kilpalaulannassa otellaan sekä runo- että proosamuotoisin puheenvuoroin juontajien antamista Kalevalaan liittyvistä aiheista. Mittaa toisistaan ottavat runolaulaja, taiteilijaprofessori Ilona Korhonen ja räppäri MC Kajo sekä perinteentutkimuksen professori Seppo Knuuttila ja kirjailija Juha Hurme. Juontajina toimivat Niina Hämäläinen ja Venla Sykäri.

Lämpimästi tervetuloa mukaan: https://youtu.be/Pg4w9_ykBN0!

Jos Kilpalaulanta ei ole sinulle tuttu ja haluat tietää siitä tarkemmin, voit perehtyä runoon Avoimessa Kalevalassa, joka on Kalevalan digitaalinen kriittinen editio.

Tilaisuus on osa Tieteiden yön tapahtumia 2022.

Tilaisuuden järjestävät Kalevalaseura ja SKS.