Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen -kirjan julkistustilaisuus

Kuva: Poika hyppää korkeutta kansakoulun pihalla vuonna 1963. Valokuvaamo Varjus, Uudenkaupungin museo.
Aika: 
31.1.2023 - 15:00 - 17:00
Paikka: 
SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki ja verkkotapahtuma
Lisätietoa: 
tiedekustantamo@finlit.fi

Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen. Monitieteisiä näkökulmia ja menetelmiä -kirjan julkistamistilaisuus

Ohjelma

  • Tilaisuuden avaus, kustannusjohtaja Kirsi Keravuori, SKS
  • Toimituskunnan tervehdys, Essi Jouhki ja Kaisa Vehkalahti
  • Kommenttipuheenvuoro, professori Pirjo Markkola
  • Paneelikeskustelu lapsuuden historian ajankohtaisista teemoista ja tulevaisuudesta. Keskustelijoina Kaisa Vehkalahti, Sanna Lipkin, Ville Vuolanto ja Nelli Piattoeva. Puheenjohtajana toimii Essi Jouhki.
  • Loppusanat ja malja tuoreelle kirjalle

Tilaisuuteen voi osallistua paikan päällä SKS:n juhlasalissa tai seurata ohjelmaa verkossa Zoomin välityksellä. Etäosallistujia pyydetään ilmoittautumaan etukäteen täällä. Paikan päälle saapuville ei ole ennakkoilmoittautumista.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
Lämpimästi tervetuloa!

SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys).

Tilaisuuden järjestävät Suomen Historiallinen Seura, Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seura, Suomen arkeologinen seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.
 

Lisätietoja teoksesta:

Matkaopas lapsuuden historian tutkimukseen. Monitieteisiä näkökulmia ja menetelmiä. Toimittaneet Vehkalahti Kaisa, Jouhki Essi, Lipkin Sanna, Sitomaniemi-San Johanna ja Kuokkanen Tiina. Historiallisia Tutkimuksia 288. SKS 2022.

Teos toimii oppaana menneisyyden lapsuuden moniääniseen maailmaan, sen aineistoihin, menetelmiin sekä tutkimustraditioihin. Menneisyyden lapsia ja lapsuutta käsittelevää tutkimusta tehdään useilla tieteenaloilla, ja käytetyt käsitteet ja menetelmät vaihtelevat. Teos johdattaa monitieteiseen ja alati kehittyvään tutkimuskenttään sekä sen menetelmällisiin erityispiirteisiin. Samalla se pohtii, miten lapsuuden historian keskeiset lähestymistavat ja kysymyksenasettelut ovat muotoutuneet ja millaisia vaiheita alan historiassa voidaan nähdä.

Teoksen luvut kiinnittyvät muun muassa arkeologiaan, etnologiaan, kasvatustieteisiin, kirjallisuudentutkimukseen, historiantutkimukseen sekä yhteiskuntatieteisiin. Kaikkia kirjoittajia yhdistää kiinnostus lapsuuden monipolviseen historiaan ja sen tulkinnan mahdollisuuksiin.

Teos on luettavissa avoimesti 9.1.2023 alkaen osoitteessa https://doi.org/10.21435/ht.288. Painetun kirjan voi tilata etuhintaan 24,90 euroa SKS:n verkkokaupasta kampanjakoodilla MATKAOPASLAPSUUDEN.
 

Kuva: Poika hyppää korkeutta kansakoulun pihalla vuonna 1963. Valokuvaamo Varjus, Uudenkaupungin museo.