Tieteiden yö: Väärinkäsityksiä Kalevalasta

Aika: 
18.1.2018 -
18:00 - 19:00
Paikka: 
SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki
Lisätietoa: 
tiedotus@finlit.fi, 0201 131 231 / viestintä

Suomalaisilla on Kalevalasta monenlaisia käsityksiä, myös vääriä. Vaikka tiedetään, että Kalevalassa on yhtä ja toista Lönnrotin omaa, silti uskotaan, että Kalevala kertoo todella eläneistä ihmisistä ja sattuneista tapauksista. Kalevalaan ja kansanrunoihin liittyvästä pitkästä tutkimuksesta huolimatta uskomme muinaiseen historialliseen Kalevalaan on niin vankka, että sitä on pidetty suomalaisen identiteetin yhtenä perustavana kulmakivenä.

Tieteiden yössä katsomme totuutta silmiin. Asiantuntijat kertovat kädestä pitäen, minkälaisista runoista ja miten Elias Lönnrot koosti Kalevalan vuosina 1835 ja 1849. Lisäksi avaamme kansanrunoudentutkimuksen nykyisiä näkökulmia.

Ohjelma

  • Tervetuloa!
  • Väärinkäsityksiä Kalevalasta, Ulla Piela, FT, toiminnanjohtaja, Kalevalaseura
  • Runoista runokulttuureihin – Mikä kalevalamittaisissa runoissa kiinnostaa? Lotte Tarkka, professori, Helsingin yliopisto, folkloristiikka
  • Anni tytin metamorfoosi – mitä tutkimus on saanut selville Aino-runosta? Niina Hämäläinen, FT, tutkija, SKS
  • Ovatko Kalevalan runot suomenkielisiä?  – Lönnrot ja kieli-ideologiat, Heidi Haapoja-Mäkelä, FT, MuM, post doc -tutkija, Helsingin yliopisto, folkloristiikka
  • Keskustelu

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.
SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Lämpimästi tervetuloa viettämään Tieteiden yötä kanssamme!

Kalevalan Aino on kommentoitu julkaisu Uuden Kalevalan (1849) 4. runon säkeistä 1–30. Lähivuosina jokainen voi perehtyä Kalevalan takana oleviin runoihin sekä Lönnrotin valintoihin Kalevalan koostamisessa entistä helpommin, kun koko Kalevalan kriittinen digitaalinen editio valmistuu.

Tilaisuuden järjestävät Kalevalaseura ja SKS.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys).