Viimeiset samaanit? Nenetsien ja muiden alkuperäiskansojen tila Venäjällä

Viimeiset samaanit? Nenetsien ja muiden alkuperäiskansojen tilanne Venäjällä
Aika: 
15.2.2023 - 17:00 - 19:00
Paikka: 
Kansallismuseon auditorio, Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki
Lisätietoa: 
media@skskirjat.fi

Tule Kansallismuseoon tutustumaan alkuperäiskansa nenetsien elämään Siperian tundralla ja seuraamaan keskustelua uralilaisten kansojen olosuhteista nyky-Venäjällä.

Pohjois-Siperian Jamalissa, paimentolaiskulttuurin ja poronhoidon viimeisellä reunalla, elää nenetsien alkuperäiskansaa. Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio ovat tehneet elämäntyönsä Jamalin nenetsien katoavaa elämäntapaa dokumentoiden.

Illan aikana pääsemme tutustumaan Kansallismuseon Siperian alkuperäiskansoihin liittyvään kokoelmatyöhön ja kuulemaan Markku Lehmuskallion matkoista Jamaliin.  Tilaisuudessa esitetään myös samaanikohtaus Markku Lehmuskallion elokuvasta Nedarma – matka, jonka jälkeen Anastasia Lapsui rummuttaa ja laulaa nenetsilauluja. Lisäksi esillä on Pekka Lehmuskallion ainutlaatuisia valokuvia.

Ohjelman päättää paneelikeskustelu uralilaisten kansojen olosuhteista nyky-Venäjällä. Keskustelemassa ovat Ville Haapasalo, René Nyberg ja Janne Saarikivi. Keskustelun vetää Kirsikka Moring.

Tilaisuuden jälkeen Lapsui, Lehmuskallio ja Moring signeeraavat uutuuskirjaansa Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa (SKS Kirjat 2023). Teoksen voi hankkia tapahtumapäivänä tarjoushintaan.

Tilaisuus järjestetään Kansallismuseon auditoriossa. Sisäänpääsy museon pääsylipulla, joka oikeuttaa myös vierailuun museon näyttelyissä.