Vilnan pokeri – paneelikeskustelu

Vilnan pokeri
Aika: 
31.5.2023 - 16:30
Paikka: 
SKS:n juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki
Lisätietoa: 
tiedotus@finlit.fi, 0201 131 231 / viestintä

SKS:n juhlasalissa pidetään Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin ainejärjestö Sasha ry:n järjestämä paneelikeskustelu liettualaiskirjailija Ričardas Gavelisin romaanista Vilnan pokeri (Siltala, 2022). Romaanin ovat suomentaneet Urtė Liepuoniūtė ja Per Länsmans. 

Muutama viikko Berliinin muurin murtumisen jälkeen marraskuussa 1989 Liettuan sosialistisessa neuvostotasavallassa julkaistiin kirjallinen pommi: elämää rautaesiripun toisella puolella valottava ja järjestelmää avoimesti kritisoiva romaani Vilnan pokeri. Ričardas Gavelisin teos rikkoi kaikki vakiintuneet liettualaisen kirjallisuuden kriteerit ja standardit. Vilnan pokeria on kuvattu postmoderniksi, älylliseksi, psykedeeliseksi fantasmagoriaksi neuvostoparanoiasta ja sukupolvien identiteettitraumoista, järjestelmän hulluudesta, rinnakkaistodellisuudesta ja epätoivosta. Kirja kuvaa päähenkilö Vytautas Vargalysin elämää ja rakkautta 1970-luvun Neuvosto-Liettuassa, vankileirillä vietettyjä vuosia sekä ikuista Vilnaa, kaunista mutta haavoittunutta legendojen kaupunkia. Romaanin suuri metafora kiteyttää sorto- ja pakkovaltajärjestelmän alla homo lithuanicusin kohtalon: ”Meidän elämämme on loputon Vilnan pokeri, jonka kortteja kuolema sekoittaa ja jakaa pilkallisesti virnistellen.” 

Ohjelma

Paneelissa keskustelevat Gavelisin tuotannosta väitellyt kirjallisuudentutkija Jūratė Čerškutė ja toinen romaanin suomentajista Urtė Liepuoniūtė. Keskustelua moderoi ainejärjestölehti Gazeta Sashan toimittaja Juho Pitkänen.

SKS:n tervehdyksen tilaisuudessa pitää Kirjallisuuden vientikeskus FILIn johtaja Tiia Strandén.

Vapaa pääsy, ei ennakkoilmoittautumista. Tilaisuuden kieli on englanti. Lämpimästi tervetuloa!

SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta soittamalla ovisummeria tai numeroon 040 534 8933 (ks. Esteettömyys).