Akateemikko Anna-Leena Siikala in memoriam

29.2.2016 - 13:15
Akateemikko Anna-Leena Siikala (1.1.1943–27.2.2016) toimi monissa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran luottamustehtävissä 1980-luvun alusta lähtien, viimeksi seuran esimiehenä 1996–2001. SKS:n kunniajäseneksi Anna-Leena Siikala kutsuttiin 2004.

Luottamustehtäviensä lisäksi Anna-Leena Siikala vaikutti vuosikymmenten aikana myös Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkipäivässä esimerkiksi aktiivisena seminaarikeskusteluihin osallistujana, arkiston ja kirjaston vakioasiakkaana ja useiden SKS:n julkaisujen kirjoittajana ja toimittajana.

Anna-Leena Siikalan vaikutus perinteentutkimukseen sekä Suomessa että kansainvälisesti on merkittävä. Urallaan hän toimi mm. Turun, Joensuun ja viimeksi Helsingin yliopiston folkloristiikan professorina.

Anna-Leena Siikalan erikoisaloja olivat kansanusko, mytologia ja šamanismi. Hän kannusti opiskelijoita tutkimusaiheensa syvälliseen perehtymiseen ja tekemään kenttätöitä arkistoaineistojen käytön lisäksi. Itse hän teki kenttätöitä varsinkin Euroopan ja Siperian suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Anna-Leena Siikala myös johti yhdessä Mihály Hoppálin ja Vladimir Napolskin kanssa suomalais-ugrilaisten kansojen mytologioita käsittelevän teossarjan Encyclopaedia of Uralic Mythologies toimitustyötä.

Anna-Leena Siikalan teoksista mainittakoon väitöskirja The Rite Technique of the Siberian Shaman (1978), Suomalainen šamanismi (1992), Mythic Images and Shamanism. A Perspective on Kalevala Poetry (2002) sekä Itämerensuomalaisten mytologia (2012), jonka Tieteellisten seurain valtuuskunta ja Suomen tiedekustantajien liitto valitsivat Vuoden tiedekirjaksi 2013.

Anna-Leena Siikala sai urallaan lukuisia palkintoja ja huomionosoituksia. Tieteen akateemikko hänestä tuli 2009.