Aleksis Kiven Karkurien digitaalinen kriittinen editio

Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven luminen hauta Tuusulan kirkkopuistossa helmikuussa 2009. Kuva: Anneli Salo, Wikimedia Commons.
2.1.2023 - 09:15
Aleksis Kiven Karkurien kriittinen editio on nyt vapaasti verkossa.

Aleksis Kiven (1834–1872) viisinäytöksistä murhenäytelmää Karkurit (1867) pidettiin sen ilmestymisen aikoihin onnistuneempana kuin kirjailijan edeltäviä näytelmiä Nummisuutareita ja Kullervoa. Myöhemmin arviot näytelmästä muuttuivat jyrkän päinvastaisiksi ja teosta kutsuttiin muun muassa ”literääriseksi aivokummitukseksi”. Vasta 1960- ja 1970-lukujen onnistuneet teatteritoteutukset avasivat näytelmän ansioita uudelleen. Karkurien kriittinen editio auttaa ymmärtämään teosta eri aikakausien ihanteita vasten ja monipuolistaa kuvaa Kivestä näytelmäkirjailijana.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi Karkurien kriittisen edition avoimesti verkossa vuodenvaihteessa, kun tuli kuluneeksi 150 vuotta Aleksis Kiven kuolemasta. Ensipainoksen mukaisen näytelmätekstin ja sen kommentaarien ohella editio tarjoaa uutta tietoa näytelmän monitasoisesta dramaturgiasta ja suhteista eurooppalaiseen draamaperinteeseen. Lisäksi editiossa valaistaan näytelmän teatteri- ja julkaisuhistoriaa, taustoitetaan sääty-yhteiskunnan murrosta 1800-luvun Suomessa sekä analysoidaan Kiven tapoja käyttää silosäemittaa näytelmän dialogeissa. Editioon sisältyy Kirjallisessa Kuukauslehdessä (1866) julkaistu katkelma näytelmästä sekä katsaukset teoksen ensimmäisiin ruotsin- ja suomenkielisiin näyttämösovituksiin vuosilta 1872 ja 1877.

Dosentti Riitta Pohjola-Skarpin päätoimittama digitaalinen Karkurit-editio jatkaa SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikön Kivi-editioiden sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet painettuina kirjoina kaikki Aleksis Kiven näytelmät sekä kirjailijan kirjeet. Digitaalisina editioina ovat avoimesti saatavilla nyt ilmestyvän Karkurit-edition lisäksi Kullervo, Nummisuutarit, Yö ja päivä, Lea sekä Leo ja Liina (ks. Digitaaliset Aleksis Kivi -editiot).

Editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.

Edition tiedot:

Kivi, Aleksis, Karkurit. Kriittinen editio. Toim. Riitta Pohjola-Skarp (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Juhani Niemi, Jyrki Nummi, Kirsi-Maria Nummila ja Pentti Paavolainen. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1486. Helsinki: SKS 2022. Saatavissa: https://kivi.finlit.fi/karkurit URN:NBN:fi-fe2022091959513

Lisätietoja:
Toimituspäällikkö Sakari Katajamäki
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
sakari.katajamaki@finlit.fi, p. 0400 908 056
www.edith.fi