Aleksis Kiven Kullervon digitaalinen kriittinen editio

22.12.2021 - 12:15
Aleksis Kiven Kullervon kriittinen editio on nyt vapaasti verkossa.

Aleksis Kiven Kullervo on ensimmäinen näyttämökelpoinen suomenkielinen tragedia ja kirjoittajansa esikoisteos. Se ilmestyi vuonna 1864 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Näytelmistö-sarjassa, samoissa kansissa tunnettujen ulkomaisten näytelmien kanssa. Myöhemmin se on ilmestynyt kokoomateosten osana. Nyt julkaistavan digitaalisen edition perustana oleva Kullervon painettu kriittinen editio (2014) on näytelmän ensimmäinen itsenäiseksi kirjaksi toimitettu teos ja teosta käsittelevä laaja tutkimus.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee Kullervo-tragedian kriittisen edition nyt avoimesti verkossa. Ensipainoksen mukaisen näytelmätekstin ja sen laajan esittelyn ja kommentaarin lisäksi editio tarjoaa tietoa näytelmän julkaisu- ja teatterihistoriasta sekä suhteista eurooppalaiseen tragediaperinteeseen ja Elias Lönnrotin kalevalaiseen Kullervo-taruun. Digitaaliseen editioon sisältyy myös näytelmän ainoa säilynyt käsikirjoituskatkelma sekä katsaus teoksen ensimmäiseen näyttämösovitukseen vuodelta 1885.

Professori emeritus Jyrki Nummen päätoimittama digitaalinen Kullervo-editio jatkaa SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikön Kivi-editioiden sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Kiven pitkät näytelmät Nummisuutarit, Kullervo, Karkurit, Canzio ja Olviretki Schleusingenissä sekä editiot Kiven pienoiskomedioista ja lyhyistä vakavista näytelmistä, Yö ja päivä, Lea, Alma ja Margareta, sekä kirjailijalta säilyneistä kirjeistä. Digitaalisina editioina ovat avoimesti saatavilla nyt ilmestyvän Kullervon lisäksi Nummisuutarit, Lea  ja Yö ja päivä.

Editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.

Edition tiedot:
Kivi, Aleksis, Kullervo. Kriittinen editio. Toim. Jyrki Nummi (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Juhani Niemi ja Kirsi-Maria Nummila. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1477. Helsinki: SKS 2021.
Saatavissa: http://kivi.finlit.fi/kullervo URN: NBN:fi-fe2021082444113.

Lisätietoja:
Toimituspäällikkö Sakari Katajamäki
Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN SEURA
sakari.katajamaki@finlit.fi, p. 0400-908 056
www.edith.fi, www.finlit.fi