Aleksis Kiven Yön ja päivän digitaalinen kriittinen editio

Kesäyö. Kuva: Tytti Rajahonka.
22.6.2021 - 08:30
Aleksis Kiven Yö ja päivä -näytelmän kriittinen editio on nyt vapaasti verkossa.

Muodoltaan lyhyt ja ihmiskäsitykseltään idealistinen Yö ja päivä (1867) oli ensimmäinen Aleksis Kiven (1834–1872) näytelmä, joka soveltui säätyläisnuorison esitettäväksi seuranäytännöissä. Näkönsä menettäneen savolaistytön herääminen sokeuden tilasta kotomaan kauneuden havaitsemiseen oli juuri sellainen kääntymys, johon fennomania säätyläisnuorisoa kutsui. Näytelmässä keskeinen sovinnon teko naapurien kesken ja Liisan runollisen kaunis monologi ovat vedonneet esittäjiin ja yleisöön erityisesti aikoina, jolloin toivon ilmapiirille on ollut kysyntää.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisee Yön ja päivän kriittisen edition juhannusviikolla 2021, kun pitkät kesäyöt ovat kauneimmillaan. Verkossa avoimesti julkaistavan edition artikkelit, kommentaarit ja liitteet antavat uutta tietoa Kiven pienoisnäytelmän kirjallisuushistoriallisesta taustasta, draamallisista piirteistä ja julkaisuhistoriasta. Lisäksi editio valottaa Kiven lyhyiden vakavien näytelmien – Yön ja päivän, Lean, Alman ja Margaretan – vaiheita suomalaisilla näyttämöillä ja esittelee hänen naishahmojensa suhdetta aikalaisteatterin käytäntöihin.

Dosentti Pentti Paavolaisen päätoimittama Yön ja päivän editio jatkaa SKS:n Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot -yksikön Kivi-editioiden sarjaa, jossa ovat aiemmin ilmestyneet Kiven pitkät näytelmät Nummisuutarit, Kullervo, Karkurit, Canzio ja Olviretki Schleusingenissä sekä editiot Kiven pienoiskomedioista, lyhyistä vakavista näytelmistä sekä kirjailijalta säilyneistä kirjeistä. Digitaalisina editioina ovat avoimesti saatavilla Nummisuutarit ja Lea.

Editiot perustuvat käsikirjoitusten, ensipainosten ja muun alkuperäisaineiston tutkimukseen. Ne avaavat kirjallista kulttuuria tutkijoille, opettajille ja kaikille kirjallisuudesta kiinnostuneille.

Edition tiedot:
Kivi, Aleksis, Yö ja päivä. Kriittinen editio. Toim. Pentti Paavolainen (päätoimittaja), Sakari Katajamäki, Ossi Kokko, Petri Lauerma, Juhani Niemi, Jyrki Nummi ja Kirsi-Maria Nummila. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1473. Helsinki: SKS 2021. Saatavissa: http://kivi.finlit.fi/yojapaiva URN:NBN:fi-fe2021051229814

Lisätietoja:
Toimituspäällikkö Sakari Katajamäki
Edith – suomalaisen kirjallisuuden kriittiset editiot
SUOMALAISEN KIRJALLISUUDEN SEURA
sakari.katajamaki@finlit.fi, p. 0400-908 056
www.edith.fi