Amatsoneja, kilpineitoja ja samurainaisia – uutuuskirja Sodan kuningattaret johdattaa lukijan myyttisten naissoturien jäljille

8.8.2019 - 09:30
Olivatko tarujen amatsonisoturit todellisia? Miksi Jeanne d’Arc teloitettiin? Mitä viikinkiaikaiset aseistettujen naisten haudat meille kertovat? Karolina Kouvolan uutuuskirja Sodan kuningattaret kertoo historian kiehtovimmista sotureista.

Sota ei ole koskaan ollut pelkästään miesten asia. Naiset ovat kautta aikain osallistuneet taisteluihin avustamalla sotilaita tai taistelemalla itse. Karolina Kouvolan uutuuskirja Sodan kuningattaret marssittaa esiin tarujen amatsonit, viikinkiajan kilpineidot sekä samurainaiset.

”Usein historian tunnetut soturit tai sotilaat olivat miehiä, kun taas sodan jumalat naisia. Historian soturinaiset on usein piilotettu alaviitteisiin ja rivien väleihin. Länsimainen, pitkään hyvin miehinen historiankirjoitus kuvasi naiset joko uhreina tai suojeltavina neitoina sodan melskeessä. Tuo kuva on nyt hiljalleen muuttumassa,” Kouvola kommentoi.

DNA-tutkimus on paljastanut, että osa aseiden kanssa haudatuista viikinkiajan sotureista olikin naisia. Vielä 1800-luvulla ajatus miekkojen kanssa haudatuista naisista oli mahdoton ja soturihautoja pidettiin automaattisesti miehille kuuluvina. ”Soturinaiset katoavat historiaan usein jälkiä jättämättä – joko siksi, että omassa yhteisössään heitä on pidetty itsestäänselvyyksinä eikä heidän tarinaansa ole sen tähden kerrottu, tai siksi, että naisten yhteiskunnallinen asema on muuttunut eikä naissotureista ole enää haluttu puhua,” Kouvola pohtii.

Salaperäiseksi jääneen historiansa takia naissoturit kuuluvat edelleen menneisyyden kiehtovimpiin arvoituksiin, jotka innoittavat niin elokuvantekijöitä kuin pelisuunnittelijoita. Karolina Kouvolan Sodan kuningattaret on ensimmäinen suomenkielinen tietokirja naisista aseissa.

Karolina Kouvola vierailee Helsingin kirjakaupoissa Taiteiden yönä 15.8. klo 18 (Kirjakauppa Tiedekirja, Snellmaninkatu 13), klo 20.40 (Rosebud Kolme seppää) ja klo 21.30 (Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikka). Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

TM Karolina Kouvola on tietokirjailija ja väitöskirjatutkija. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat Soturit – assassiineista samuraihin (SKS 2017) sekä Helsingin henget – opas aaveiden pääkaupunkiin (SKS 2018, yhdessä Vanessa Kairulahden kanssa).