Elämäkerta Alex Matsonista maalaa kuvan vaikutusvaltaisesta ja hyvän kirjallisuuden merkitystä korostaneesta kirjailijasta ja kriitikosta

17.4.2023 - 09:00
Alex Matson oli yksi kirjallisuutemme keskeisistä vaikuttajista, jonka jättämä jälki näkyy suomalaiskirjailijoiden tuotannossa Väinö Linnasta Lauri Viitaan ja Hannu Salamasta Jukka Viikilään. Yrjö Varpion mukaansatempaava uutuusteos valottaa Matsonin elämän ohella Tampereen nousua merkittäväksi kirjallisuuskaupungiksi.

Alex Matson (1888–1972) on sotienjälkeisen kirjallisuutemme keskeinen vaikuttajahahmo. Emeritusprofessori Yrjö Varpion kirjoittama elämäkerta Elää, kokea, ymmärtää. Alex Matsonin elämä kertoo Karjalan kannaksella syntyneen ja Englannissa kasvaneen Matsonin tarinan Marraskuun ryhmän taidemaalarista kirjallisuuskriitikoksi ja esseistiksi.

Tamperelaistuneen Matsonin ja muiden kaupungin kirjailijoiden välille syntyi tiivis yhteistyö, joka vaikutti Tampereen nousuun merkittäväksi kirjallisuuskaupungiksi toisen maailmansodan jälkeen. Elämäkerta piirtää kuvan kansainvälisestä kirjallisuusvaikuttajasta, joka korosti hyvän kirjallisuuden lukemisen ja ymmärtämisen yhteyttä yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointiin. Matsonin sodanjälkeiset esseeteokset Romaanitaide (1947) ja Kaksi mestaria (1950) avasivat uudenlaisen tavan lukea ja selittää kirjallisuutta.

"Kunpa saisinkin lukijan tajuamaan, että taide käsittelee yhtä konkreettisia asioita kuin politiikka ja on yhteiskunnalle yhtä tärkeä. Taide antaa sisältöä elämälle, jolle politiikka puolestaan pyrkii luomaan mahdollisimman hyvät ulkonaiset olosuhteet."  (Alex Matson 1959)

Matsonin lähes koko elämän kattavia päiväkirjoja hyödyntävä teos avaa kiehtovan näköalan sotavuosien tunnelmiin Helsingissä ja muualla maassa. Ennen julkaisemattomat valokuvat johdattavat 1920-luvun Terijoelle, sotienvälisen ajan lomaparatiisiin Suursaareen, Helsingin pommituksiin ja sodanjälkeisen ajan maaseudun niukkuuteen ja erilaisiin selviytymistarinoihin.

Suomen kirjallisuuden emeritusprofessori Yrjö Varpio (s. 1939) on tutkinut muun muassa suomalaisia sodanjälkeisen ajan kirjailijoita, suomalaisen kirjallisuustieteen historiaa ja Suomen kirjallisuuden vastaanottoa ulkomailla. Hän on toimittanut aiemmin kolmiosaisen Suomen kirjallisuushistoria -teoksen (SKS 1999) sekä tarkastellut muissa teoksissaan Tampereen nousua tärkeäksi kirjallisuuskaupungiksi.

Teos on luettavissa myös avoimesti oa.finlit.fi -sivustolla osoitteessa https://doi.org/10.21435/tl.280.

Lisätiedot: SKS:n tiedekustantamo, tiedekirjat@finlit.fi