Essi Renvall – kuvanveistotaiteen naispioneeri

Essi Renvall
16.6.2016 - 13:15
Essi Renvallin tarina "maan viralliseksi muotokuvaajaksi" on yhtä ainutlaatuinen ja omaperäinen kuin Essi Renvall itse. 17.6.2016 Oulun taidemuseossa julkaistava kirja Essi Renvall esittelee karismaattisen ja sanavalmiin kuvanveistäjän elämää ja tuotantoa.

Oululaissyntyinen Essi Renvall (1911–1979) on suurelle yleisölle tuttu erityisesti lapsimuotokuvistaan sekä WSOY:lle tekemistään kirjailijamuotokuvista. Renvallin valtavan tuotannon mittakaava ulottuu kuitenkin mitaleista suurveistoksiin, kuten yli viisimetriseen Rauhanpatsaaseen Helsingin Kaivopuistossa.

Renvall on yksi merkittävimmistä ja tuotteliaimmista muotokuvataiteilijoista Suomen taiteen historiassa. Renvallin suhdetta hänen malleihinsa leimasi tarkkanäköisyys ja eläytymiskyky: ulkoisen olemuksen lisäksi hän osasi tavoittaa kuvattavan ainutlaatuisen persoonallisuuden. 1930-luvun alkupuolelta 1970-luvun loppuun kestäneen uransa aikana hän kuvasi muun muassa neljä Suomen tasavallan presidenttiä ja useita kulttuurielämän keskeisiä vaikuttajia.

Renvall oli aikansa seurapiirikaunotar ja tiedotusvälineiden kestosuosikki, joka innosti ja kohahdutti räväköillä mielipiteillään. Myös taidemaailma otti Renvallin poikkeuksellisen hyvin vastaan: arvostus häntä kohtaan näkyi paitsi näyttelyissä ja niiden kritiikeissä, myös hänelle myönnetyissä apurahoissa ja stipendeissä.

Renvall oli ensimmäinen itsensä taiteellaan elättänyt suomalainen naiskuvanveistäjä. Hän osoitti esimerkillään, että nainen pärjäsi kuvanveistäjänä siinä missä mieskin, ja tasoitti edelläkävijänä tietä seuraavalla naisveistäjien sukupolvelle.

Tarja Kekäläisen, Virpi Nikkarin ja Tapio Suomisen artikkelit valottavat Renvallin taiteen eri puolia ja tarjoavat näköalapaikan Suomen kulttuuri- ja taidepiireihin 1930–1970-luvuilla. Upeasti kuvitettu teos julkaistaan kaksikielisenä (suomi, englanti) niteenä.

Julkaisuhanke on toteutettu yhteistyössä Oulun taidemuseon ja Tampereen taidemuseon kanssa. Kirjaan liittyvä näyttely Muottiin taipumaton – kuvanveistäjä Essi Renvall on esillä Oulun taidemuseossa 18.6.2016–4.9.2016 ja Essi Renvall – ihmisyyttä etsimässä Tampereen taidemuseossa 1.10.2016–29.1.2017.

Kirja SKS:n verkkokaupassa.