Hellyttävän kamalaa taidetta koulun käsityötunneilta – uutuuskirja suomalaisen muotoilun alkuiduista

10.4.2019 - 10:15
Jokainen meistä on joskus virkannut, veistänyt tai ommellut koulussa. Tuloksena on syntynyt vohvelikankaisia pyyhkeitä, joulukuusenkoristeita, liikuttavia lahjoja äidille ja isälle. Entä jos ne olisivat teoksia, joilla olisi nimi? Entä jos niitä katsoisi niiden ansaitsemalla vakavuudella?

Kauneimmat koulukäsityöt esittelee 50 ainutlaatuista esinettä 1950-luvulta 2010-luvulle. Koulukäsityöt ovat yhtäältä kaikille tuttuja ja samat materiaalit ja aiheet toistuvat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Toisaalta koulussa valmistuvat puuveneet, lapaset ja löylykauhat myös muuttuvat maailman mukana: Pula-aikana kehnon neuletyön lanka käytettiin kotona uudelleen ja koulussa valmistettiin pääasiassa käyttöesineitä tarpeeseen. Nykyisin käsityö ylittää oppiainerajat, kannustaa luovuuteen ja käsittelee laajempia kokonaisuuksia. Vaikka tavoitteet vaihtuisivat ja aiheet muuttuisivat, yksi pysyy: kun pieni koulukäsityöntekijä ryhtyy työhönsä, hän tekee sen tosissaan.

”Tekijä ilmoitti kesken ensimmäisen luokan, että jää luokalle. Niin oli opettaja sanonut. Syy: tekijän patalappu ei edistynyt. Hän hallitsi kyllä kädentaidot autourheilun parissa, mutta virkkuukoukun kanssa oli vaikeampaa. Lopulta matala suppilomainen patalappu valmistui ja hyväksyttiin kevätnäyttelyyn. Tekijä pääsi toiselle luokalle.” Patalappu, Etelä-Suomi, kevät 1984

”Vohvelikangasta on työstetty sukupolvesta toiseen. Sen pujottelukirjonnassa on erotettavissa vuosikymmenien mukaan erilaisia trendejä. Symmetria on viime aikoina jo rohjettu rikkoa. Kausituotteet ovat pysyneet suosiossa läpi vuosikymmenten, ja koriste-esineitä syntyy edelleen: kanatematiikkaa pääsiäiseksi ja hiippalakkisia hahmoja loppuvuoden juhliin.”

”Käsityössä kehitetään oppilaiden avaruudellista hahmottamista, tuntoaistia ja käsillä tekemistä, jotka edistävät motorisia taitoja, luovuutta ja suunnitteluosaamista. Opetuksella vahvistetaan edellytyksiä monipuoliseen työskentelyyn. Käsityön merkitys on pitkäjänteisessä ja innovatiivisessa työskentelyprosessissa sekä itsetuntoa vahvistavassa, mielihyvää tuottavassa kokemuksessa.” Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014, oppiaineen tehtävä

FM Katri Maasalo on käsityönopettajan tytär, joka ei koskaan oppinut virkkaamaan.

Katri Maasalo
Kauneimmat koulukäsityöt
ISBN 978-951-858-079-2
SKS 2019
Sisällysluettelo