Humalan kasvatus lähes katosi Suomesta – pienpanimon omistaja tekee uutuuskirjallaan perinnekasville kunnianpalautuksen

24.2.2020 - 09:45
Pienpanimon omistaja ja hortonomi Veli-Matti Mathlin löysi vuosikymmeniä hoitamattomana olleen humalajuurakon kotitilaltaan, kaivoi sen ylös maasta ja istutti pistokkaat peltoon. Taimista kasvoi ensimmäinen pohjoissuomalainen humalikko yli sataan vuoteen. Mathlin on nyt koonnut käytännön vinkkinsä Humalaoppaaksi.

Humala on perinteinen puutarhakasvi, helppohoitoinen koristeköynnös ja aromikkaan oluen raaka-aine. Artesaanioluiden kasvaneen suosion ja pienpanimobuumin myötä kotimainen humala kiinnostaa jälleen. Nyt ilmestyneen Humalaoppaan avulla kuka tahansa voi perustaa oman humalatarhan. Teos opastaa kasvupaikan valinnassa, taimien kasvattamisessa ja humalatarhan rakentamisessa. Se antaa lisäksi ohjeet humalasadon korjaamiseen ja oluen valmistamiseen.

Pohjoisella perinnekasvilla on pitkä historia

Kiinnostus humalanviljelyyn on kasvanut voimakkaasti sekä maailmalla että Suomessa. Pohjoisiin olosuhteisiin soveltuvia taimia ei ole toistaiseksi ollut juurikaan saatavilla, mikä on hidastanut humalan viljelyn kasvua. Ratkaisuksi Mathlin ehdottaa menneiden sukupolvien jäljiltä hoitamattomiksi peltojen reunamille jääneitä vanhoja humalikkoja, jotka ovat edelleen hengissä. Nämä villit humalat ovat Suomen oloihin sopeutuneita ja niissä on ainutlaatuinen aromi, joka sopii erityisesti artesaanioluihin.

Suomessa humalaa on käytetty oluen maustamiseen ainakin 1300-luvulta lähtien. Tuolloin Turussa säädettiin laki, jonka mukaan talonpoikien tuli maksaa verot piispalle humalina. Velvoite humalan viljelystä oli voimassa aina vuoteen 1915 saakka. ”Vielä pari sukupolvea sitten oli yleistä, että maanviljelijöiden tontilla oli muutama humalasalko tuottamassa käpyjä omaa olutta maustamaan. Tämän jälkeen viljely Suomessa käytännöllisesti katsoen katosi melkein sadaksi vuodeksi. Humalan juurakot sen sijaan eivät kadonneet, vaan ne ovat odottaneet maassa siitä asti löytämistään”, Mathlin kertoo. 

Kunnianpalautus puutarhakasville

Humalaoppaan kirjoittanut Veli-Matti Mathlin (s. 1976) on hortonomi ja yksi Tornion Panimon omistajista. Hän löysi vuosikymmeniä hoitamattomana olleen humalajuurakon kotitilaltaan, kaivoi sen ylös maasta ja istutti pistokkaat peltoon. Taimista kasvoi ensimmäinen pohjoissuomalainen humalikko yli sataan vuoteen. Mathlin haluaa kirjallaan palauttaa humalan pelloille ja puutarhoihin sekä kannustaa kotipuutarhureita kokeilemaan sen kasvattamista.

Tilaa teos verkkokaupasta > >