Kaljut naiset – Kerro SKS:lle, millaista on elää naisena ilman hiuksia

Hiukseton nainen. Kuva: Sara Tenhunen
1.3.2021 - 14:00
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tohtorikoulutettava Johanna Latva Turun yliopistosta keräävät kokemuksia naisten hiuksettomuudesta.

Hiukset on nähty kulttuurissamme tärkeänä osana naiseutta – naisen kruununa. Kaikilla naisilla ei kuitenkaan ole hiuksia. Hiuksettomuus voi johtua sairauksista tai niiden hoidosta, omaehtoisesta pään ajelusta tai häpäisystä ja väkivallasta. Hiukseton nainen onkin edelleen osittainen tabu, minkä vuoksi hiuksettomuutta saatetaan peitellä ja hävetä. Ulkonäköä koskevat muuttuneet asenteet sekä muutokset sairauksien käsittelyssä ovat kuitenkin tuoneet naisten hiuksettomuuden hiljalleen osaksi julkista keskustelua.

Kerro SKS:lle, miten hiuksettomuus näkyy arjessasi ja miten se on vaikuttanut elämääsi. Hiuksettomuuden ei tarvitse olla tämänhetkistä. Voit kertoa myös menneistä kokemuksistasi.

Kerro hiuksettomuutesi syistä. Onko hiuksettomuus oma valintasi vai johtuuko se esimerkiksi sairaudesta? Missä tilanteissa peität tai olet peittämättä hiuksettomuutesi? Kuvaile hiuksettomuuden herättämiä tunteita. Millaista tukea ja apua olet saanut hiuksettomuuteesi? Entä millaisia hiuksettomuuteen liitettyjä stereotypioita ja ennakkoluuloja olet kohdannut arjessasi?

SKS ja tohtorikoulutettava Johanna Latva Turun yliopistosta järjestävät Kaljut naiset -keruun 1.3.–31.5.2021. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2021. Arvomme kirjapalkintoja kaikkien vastaajien kesken.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/naisten-hiuksettomuus

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi