Kalle Päätalo 100 vuotta

11.11.2019 - 08:30
Erityisesti Iijoki-sarjastaan tunnetun Kalle Päätalon syntymästä tulee 11. marraskuuta kuluneeksi 100 vuotta.

Kalle Päätalon (1919–2000) teokset pysyivät levikkilistojen kärjessä vuosikymmenestä toiseen. Ennen nousua yleisön ja median lemmikiksi Päätalon elämään kuuluivat rankka lapsuus, lama-aika tukkijätkänä, sota haavoittumisineen, repivätahtinen siviilielämä sekä sitkeä pyrkimys kirjoittajaksi. Köyhän kodin pojasta tuli lopulta yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaiskirjailijoista.

Minkälainen painosten kuningas oli kulissien takana?

Kalle Päätalosta kiehtovan elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen piirtää teoksessaan kuvan todellisesta Päätalosta, miehestä myytin takana. Elämäkertateos Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä esittelee ristiriitaisen ja omaleimaisen kirjailijan vaiheet uudessa valossa. Päätalo näyttäytyy epävarmana, epätäydellisenä ja inhimillisenä miehenä, joka eli poikkeuksellisen elämän. ”Kalle Päätalo oli lapsesta alkaen utelias: hän kuunteli hörökorvin aikuisten juttuja ja painoi ne mieleensä, tarkkaili ihmisten käytöstä, huomasi tapahtumien ja ihmisten huvittavat ja koomiset piirteet. Luonteeltaan herkkänä hän pystyi ilmaisemaan myös tunteitaan. Hän imi itseensä koillismaalaisen ilmaisurikkaan murteen sanontoineen jo lapsena. Nämä kaikki olivat kirjailijalle erinomaisia ominaisuuksia”, Ylönen kertoo.

Elämäkerta avaimena Päätalon tuotantoon

Päätalo on jättänyt suomalaiseen kirjallisuuteen lähtemättömän vaikutuksen, ja hänen laaja tuotantonsa löytää jatkuvasti yhä uusia lukijoita. Kirjailijan elämä tuo esiin todellisen, inhimillisemmän Kalle Päätalon, ja toimii samalla avaimena Päätalon tuotantoon. Iijoki-sarjasta väitellyt Ritva Ylönen on selvittänyt, kuka kukin Päätalon romaanihenkilö oli todellisessa elämässä ja milloin kirjailija poikkesi totuudesta. Iijoki-sarjan 26 teoksessa on lähes 1800 eri hahmoa, joista suurelle osalle on löydettävissä tosielämän vastine. ”Mistäpä muualta Päätalo, todellisuuden vanki, olisi hakenut teoksiinsa esikuvat kuin omasta elämästään”, Ylönen toteaa.

Oliko autofiktion mestari sittenkään täysin rehellinen?

Kalle Päätalo eli vaatimattomasti ja oli luonteeltaan syrjäänvetäytyvä. Heikosta itsetunnosta kärsinyt kirjailija kaipasi koko elämänsä ajan hyväksyntää ja kehuja, vaikka hän lopulta saavuttikin urallaan lähes kaiken mahdollisen. Päätalon omaelämäkerrallinen Iijoki-sarja ei ollut ilmestyessään arvostelumenestys, mutta voitti lukijat heti puolelleen. Kansa luki Päätalon kuvauksia Suomen lähihistoriasta kuin terapiakirjallisuutena.

Iijoki-sarjassaan Päätalo kertoo elämästään avoimesti, mutta rehellisenä tunnettu kirjailija ei kuitenkaan pysynyt aina totuudessa. Päätalo esitti tapahtumat omasta näkökulmastaan, liioitteli ja sepitti eikä tullut kertoneeksi aivan kaikkea. Elämäkertaa varten Ritva Ylönen haastatteli lukuisia Päätalon teoksissa esiintyviä ihmisiä.

Miksi Päätalo?

”Kalle Päätalon elämäntarina on yhtä vuoristorataa. Tragedian ja komiikan vuorovetoa. Dramatiikkaa. Raflaavuuttakin. Ajattelin keväällä 2014, että tällaisesta miehestä minun on tehtävä elämäkerta”, kertoo Ritva Ylönen. Elämäkerran ilmestyttyä syksyllä 2017 Ylönen on kiertänyt kymmeniä Päätalo-tapahtumia ympäri Suomen. Mikä autofiktion mestarissa yhä vetoaa? ”Kalle Päätalon kehitystarina ruumiillisen työn tekijästä henkisen työn tekijäksi, kirjailijaksi, on huikea tarina. Päätalo tuo Iijoki-sarjassaan esille koko inhimillisen elämän kirjon. Sen tapahtumat seurauksineen näyttävät nykyaikaankin päivitettyinä yhä ajankohtaisilta. Iijoki-sarjasta löytyy nykylukijallekin monia merkityksiä, vertaistukea elämänkriiseihin ja -ongelmiin ikään, sukupuoleen, asuinpaikkaan ja jopa koulutukseen katsomatta. Hän toimii myös elämänuskon antajana: Kalle on selviytynyt. Miksi en siis minäkin?” summaa Ylönen.

FT Ritva Ylönen on johtava Päätalo-tutkija ja -asiantuntija. Hän on tutkinut Päätaloa ja tämän tuotantoa jo yli vuosikymmenen ajan. Iijoki-sarjasta väitelleen Ylösen teos Kalle Päätalo – Kirjailijan elämä (SKS 2017) on ensimmäinen kriittinen ja kokonaisvaltainen kuvaus Päätalon elämästä. Teos otettiin hyvin vastaan ja se oli ilmestyessään arvostelu- ja myyntimenestys.

Tilaa kirja tarjoushintaan 14,90 € (norm. 24 €) suoraan kustantajalta.