Keitä olivat Helsingin huligaanit? – Tietokirja kertoo 1900-luvun Sörkan sakilaisten väkivaltaisesta elämästä

12.6.2018 - 16:30
Kari Koskelan teos Huligaanit kertoo 1900-luvun alun Helsingistä ja katujen vaarallisesta vetovoimasta. Millainen oli Sörkan huligaanien ja sakilaisten maailma? Miksi tuhoisasta elämäntavasta oli miltei mahdotonta luopua?

Lontoossa nousi julkisuuteen 1800-luvun lopussa uusi käsite – huligaanit. Työläiskaupunginosien erikoisesti pukeutuneet nuoret jengiläiset tappelivat, ryöstivät ohikulkijoita ja käyttäytyivät väkivaltaisesti poliiseja kohtaan. Lehdistö kauhistui uutta ilmiötä. Suomessa huligaanit ovat osa Helsingin historiaa. Myyttiset ja jälkikäteen romantisoidut Sörkan katupojat olivat tunnettuja väkivaltaisesta elämäntavastaan.

”Juopumuksen ohella yleistä oli yhden tai useamman nuoren miehen lievä tai törkeä (viattomaan) ohikulkijaan kohdistunut pahoinpitely. Voimme kutsua kadun huliganismia yleisnimityksellä väkivaltainen vetelehtiminen. Se oli impulsiivista, päämäärätöntä ja raukkamaista. Ryöstämäänkään ei uhria yleensä pyritty ja ylivoimin tehdyt hyökkäykset päätyivät yleensä siihen, että sakilaiset juoksivat karkuun.”

Sakilaisia yhdisti yhtenäinen pukeutuminen, kieli ja väkivaltainen käyttäytyminen. He kantoivat usein mukanaan teräaseita ja puukotukset olivat yleisiä. Suosittuja kohtaamispaikkoja olivat Esplanadi ja Siltasaarenkatu, joissa työväenluokkaan kuuluvat nuoret kävivät näyttäytymässä.

”Suurelle osalle oli vastenmielistä nuorten habitus. Siihen kuuluivat pukeutumisen lisäksi asennot ja eleet, kävelytyyli, tapa kuunnella ja katsoa, seistä tai puhua, tapa ilmaista tunteita. Sakilaista habitusta ei halutessaankaan voinut hallita kuka tahansa. Taito edellytti tiettyä elämänkokemusta ja tuntumaa sosiaaliseen hierarkiaan.”

Vuoden 1905 suurlakon jälkeen huligaanit ja sakilaiset tulivat myös osaksi kiristyvää keskustelua työväenliikkeen ja porvarillisten puolueiden välillä. Sisällissodan jälkiselvittelyissä monet entiset sakinpojat saivat maksaa puolirikollisesta elämäntavastaan. Huligaanit on kertomus 1900-luvun alun työväen nuorisokulttuurista, elämäntavasta ja arvomaailmasta, jossa väkivallasta tuli ihmisarvon mitta. Ilmestyessään klassikoksi noussut teos julkaistaan nyt uudelleen.

Kari Koskela
Huligaanit – Katuelämää Sörkassa suurlakosta sisällissotaan
ISBN 978-951-746-382-9
2. painos, SKS 2018
Sisällysluettelo