Kevään kirjat 2019

17.1.2019 - 11:00
SKS:n kevään 2019 kirjat kertovat ihmisenä olemisen vaikeudesta. Ritva Ylösen Saima Harmaja -elämäkerta kurkistaa runotyttölegendan taakse, Arla Kanervan Taiteen musta kirja kertoo, miten #metoo-liike syntyi ja psykoanalyytikko Harri Virtasen Trauma ja rakkaus opastaa kohti mahdottomasta toipumista. Monipuoliset tietokirjat sukeltavat suomalaisuuden ytimeen. Saunan kansa etsii saunan sielua ja kokoaa suomalaisen saunakulttuurin yksiin kansiin. Pitkän tauon jälkeen uudelleen saataville ilmestyvä Martti Haavion klassikkoteos Suomalainen mytologia kertoo niin esivanhempiemme vanhoista jumalista kuin karhunpalvonnasta.

Tutustu kaikkiin kevään kirjoihimme:

Selaa sähköistä katalogia
Lataa katalogi pdf-muotoisena
Tutustu kirjoihin verkkosivuillamme 

Ritva Ylönen: Saima Harmaja – Sydänten runoilija 1913–1937

Saima Harmaja – Sydänten runoilija 1913–1937 on ensimmäinen kattava elämäkerta nuorena tuberkuloosiin kuolleesta legendaarisesta lyyrikosta. Ritva Ylösen kirjoittama teos murtaa runotyttömyytin: aikaisemmassa Saima Harmaja -kirjallisuudessa on käytetty peitenimiä ja arkaluontoisina pidettyjä otteita päiväkirjoista on jätetty kokonaan pois. Ylösen teos täydentää kuvaa ennen julkaisemattomilla uusilla tiedoilla ja valottaa Saiman suhdetta salakihlattuunsa Jaakko Holmaan. Teos ilmestyy viikolla 11.

Arla Kanerva: Taiteen musta kirja – Miesten mielivallan historiaa

#metoo on käsite ja maailmanlaajuinen ilmiö. Taiteen musta kirja kertoo, miten siihen päädyttiin. Arla Kanerva käsittelee miespuolisten taiteilijoiden valtaa ja vallan väärinkäytöksiä länsimaisen taiteen historiassa. Miestaiteilijoille on vuosisatojen ajan annettu anteeksi tekoja, joita muilta ei olisi hyväksytty. Teos pureutuu mm. Tykö Sallisen naisvihaan, Pablo Picasson tuhovoimaan ja Alfred Hitchcockin loukattuun egoon. Teos ilmestyy Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2019.

Harri Virtanen: Trauma ja rakkaus – Eli kuinka selviytyä mahdottomasta

Yli puolet ihmisistä kokee traumaattisen tapahtuman, mutta sen vaikutuksista elämäämme tiedetään vähän. Harri Virtasen rohkaiseva kirja opastaa kohti trauman tunnistamista ja siitä toipumista. Se haastaa pohtimaan omia tuhoisia käytösmallejamme, jotka ovat kasvumme tiellä. Teos kertoo myös rakkaudesta: se mikä on suhteessa rikottu, voidaan suhteessa myös parantaa. Jo tieto kumppanin traumasta voi pelastaa parisuhteen. Teos julkistetaan Tiedekulmassa (yliopistonkatu 4, Helsinki) 23.1.2019 klo 17.

Anne Helttunen ja Tuula Uusi-Hallila: Naisia nimittäin – Kirjallisuutemme naishahmoja

Hannat ovat nöyriä tyttäriä, Martat vahvoja toimijoita, Saarat rankkoja, yhteiskuntaan sopeutumattomia naisia… Kantaako nainen nimessään kohtaloaan? Onko nimi enne? Naisia nimittäin avaa kiinnostavia näkymiä eri aikakausien naiskuvaan ja nimien voimaan. Teos esittelee 50 kirjallisuuden naista Kalevalan Ainosta Myrskyluodon Maijaan. On vaimoja, äitejä, tyttäriä, siskoja ja rakastajattaria – ja naisia, jotka eivät tarvitse miestä itsensä määrittelemiseen. Teos julkistetaan naisten päivänä 8.3.2019 SKS:n juhlasalissa (Hallituskatu 1, Helsinki).

Martti Haavio: Suomalainen mytologia

Mitä kaikkea muinaisten suomalaisten karhunpalvontaan kuului? Millaisia syntymyyttejä liittyy suden, käärmeen ja tulen alkuperään? Martti Haavion ensimmäistä kertaa vuonna 1967 ilmestynyt klassikkoteos Suomalainen mytologia kertoo elävästi pohjolan vanhoista jumalista ja muinaisten esivanhempiemme maailmankäsityksestä. Samalla avautuu myös kiinnostavia yhteyksiä suomalaisen muinaisuskon ja muiden vanhojen kulttuurien tarujen ja legendojen välillä. Ilmestyy tammikuussa. 

Jaakkojuhani Peltonen ja Ollimatti Peltonen (toim.): Lupa tappaa – Sodankäynnin ja sotien oikeuttamisen pitkä historia

Lupa tappaa osoittaa, että historian aikakausien erilaisuudesta huolimatta jokainen aseellinen konflikti on vaatinut erityistä oikeutusta. Teos etenee varhaisista antiikin kulttuureista aina Ranskan vallankumouksesta alkaneeseen ideologioiden ja kansallismielisyyden motivoimaan sodankäyntiin saakka. Se auttaa tunnistamaan, millä keinoin sotia oikeutetaan ja antaa samalla vankemman historiallisen näkökulman nykykeskusteluun. Ilmestyy huhtikuussa.

Lisätiedot: 
Markkinointikoordinaattori Marianne Hiirsalmi
marianne.hiirsalmi@finlit.fi, p. 050 501 9510