Kuka piru oli kaiken takana? – Uutuuskirja kertoo suomalaisten poltergeistien historiasta

24.5.2018 - 09:00
Uutuuskirja Karjalan räyhähenget johdattaa lukijan pirujen jäljille, Myllymäen kummituksesta Uuksujärven raaputtajaan. Mitä tapahtuu, kun piru käy taloksi? Minkälaisia taikavälineitä tietäjillä oli? Miten paha voidaan karkottaa?

Ylöjärven poltergeist on Suomen historian tunnetuin räyhähenki, mutta ei suinkaan ainoa. 1800-1900-lukujen taitteessa Suomi tuntui olevan täynnä poltergeist-tapauksia, erityisesti Karjalan alueella. Kuka piru oli kaiken takana? Pasi Klemettisen teos Karjalan räyhähenget esittelee pahan monia kasvoja lentävistä demoneista manalan rakkiiin ja hiiden kissaan.

”Paholaisesta kehittyi vuosisatojen kuluessa suomalaisen kansanperinteen suosikkihahmo, joka mustan aukon tavoin veti puoleensa piirteitä kulttuurihistoriallisesti varhaisempaa kerrostumaa edustavista jumal- ja henkiolennoista.[--] Räyhähenki edustaa suomalaisessa uskomusperinteessä epäpuhdasta voimaa: se sotkee, likaa ja saastuttaa talon ruokatavarat sekä aiheuttaa toiminnallaan moninaista epäjärjestystä.”

Poltergeistille tyypillisiä esiintymismuotoja ovat erilaiset meluäänet ja koputukset, esineiden hallitsemattomat ja luonnonlakien vastaiset liikkeet, tavaroiden katoaminen ja yllättävät onnettomuudet. Suomalaisessa poltergeist-traditiossa räyhähenkien mellastaminen on tulkittu rangaistukseksi. Uskomusten mukaan rangaistavia rikkomuksia ovat muun muassa muun muassa syntinen ja sopimaton toiminta, huijaaminen ja vieraan loukkaaminen. Nyt julkaistava teos Karjalan räyhähenget sisältää runsaasti esimerkkejä arkistoon kerätyistä uskomustarinoista.

Nyt kun jokainen uskaltaa nimittää pahhaa sen omalla nimellään, mutta ei ennen hirvitty, sanottiin missä pahaa mainitaan, siellä se paha jo on, mutta piruakin kutsuttiin monella eri nimellä. Sanottiin rokoskapöksy, tilkkuhattu, taulahattu, paha, paholainen, tilkkupöksy,kaviojalka, sieluvihollinen ja vanha aatami. Mutta ei kukkaa muut kuin noijat uskaltaneet sanoa perkele tai saatana, pelkäsit että se tulloo luokse paikalla, ja niin se oli monelle tullutkin. Kun vaan sen nimen mainitsi niin heti se oli näyttäytynytkin, sannoit vanhat ennen.”

Karjalan räyhähenget julkistetaan maanantaina 28.5. klo 17 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki).

FT Pasi Klemettinen on mellastavista piruista väitellyt perinteentutkija. 

Pasi Klemettinen
Karjalan räyhähenget
ISBN 978-952-222-963-2
SKS 2018
Sisällysluettelo

Lue lisää
Mellastavat pirut SKS:n blogissa Vähäisiä lisiä 
Kirjan verkkosivut