Maamme puolella miljoonalla mökillä on jokaisella oma tarinansa

Mökillä-kirjoituskilpailun voittajat Tiina Aalto, Essi Pulkkinen, Jukka Ahola, Saana Antinkaapo ja Tytti Heikkinen. Kuva: Hanna Tuomivaara, SKS
27.4.2017 - 08:15
Mökillä-kirjoituskilpailun voittajat julkistettiin 25.4.2017 Löylyssä, Helsingissä.

Marraskuun alusta 2015 elokuun loppuun 2016 käynnissä olleen kirjoituskilpailun aiheena oli suomalainen mökkeily ennen ja nyt. Valtakunnallinen, kaikille avoin kirjoituskilpailu keräsi yli 900 tekstiä 876 kirjoittajalta.

Kilpailuun lähetetyissä kirjoituksissa suomalainen mökkielämä esittäytyy koko moniulotteisuudessaan. Mökki on suomalaisille rakas ja merkittävä paikka, johon liittyy monen ihmisen vahvimmat, kestävimmät, tärkeimmät, parhaat ja joskus myös kamalimmat muistot. Maamme puolella miljoonalla mökillä on jokaisella oma tarinansa, ja hyvin usein mökillä on keskeinen merkitys käyttäjiensä, yksilöiden, parien, perheiden tai sukujen tarinassa.

Kilpailun mökkitarinat sisältävät valtavan määrän arvokasta mökkeihin ja mökkeilyyn liittyvää kulttuurihistoriallista tietoa. Kuitenkin puhuttelevimmissa teksteissä, jotka päätyivät tuomariston palkitsemiksi, painottuvat mökin merkitykset ihmisten tarinoissa ja mökkielämään liittyvät vahvat tunnekokemukset, jotka voivat olla monenlaisia: lapsuudenmuistoja, rakkauksia, riitoja, kriisejä, selviämisiä, valaistumisia.

Kilpailun järjestivät Talonpoikaiskulttuurisäätiö, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo ja A-lehdet.

Lisätietoa ja lista palkituista Talonpoikaiskulttuurisäätiön verkkosivuilla