Martti Haavion klassikkoteos Suomalainen mytologia julkaistaan uudelleen

4.2.2019 - 20:15
Mitä kaikkea muinaisten suomalaisten karhunpalvontaan kuului? Millaisia syntymyyttejä kerrotaan suden, käärmeen, tulen ja oluen alkuperästä? Martti Haavion klassikkoteos Suomalainen mytologia julkaistiin ensi kertaa vuonna 1967. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura tuo pitkään loppuunmyydyn mytologiantutkimuksen merkkiteoksen nyt uudelleen saataville.

Suomalainen mytologia kertoo elävästi pohjolan vanhoista jumalista ja muinaisten esivanhempiemme maailmankäsityksestä. Haavio käsittelee laajasti esimerkiksi suomalaista karhun palvontaa sekä metsän ja veden myyttisiä olentoja ja niiden lepyttämiseksi suoritettuja riittejä ja taikoja. Oman kuvauksensa saavat myös Ilmariseen ja Ukko Ylijumalaan liittyvät tavat ja uskomukset.

Haavio erittelee esivanhempiemme maailmankäsitystä kalevalamittaisten eeppisten runojen, loitsujen, rukousten ja myyttirunojen pohjalta. Samalla muodostuu kiinnostavia yhteyksiä suomalaisen muinaisuskon ja muiden vanhojen kulttuurien tarujen ja legendojen välillä.

”Pyrin keräämään teokseni sivuille ihmiskunnan ikivanhoja uskonnon piiriin kuuluvia aatteiden ilmauksia ja järjestelemään niitä. Pyrin osoittamaan, miten eri kansojen käsitys jumaluuksista on monilla tavoin yhteneväinen, samaten ihmisten tunto omasta riippuvuudestaan. Pyrin tuomaan esiin kansanomaisia, ikivanhoja peruskäsityksiä siitä, mikä on olevaisen alku, ’syvin synty’.” Martti Haavio

Martti Haavio (1899–1973) oli kansanrunouden ja mytologian tutkija. Akateemisen uransa ohella Haavio julkaisi runoja kirjailijanimellä P. MustapääSuomalainen mytologia jäi hänen viimeiseksi tutkimuksekseen. Voimakkaan vaikutuksensa takia teos on tärkeä osa suomalaisen mytologiantutkimuksen historiaa. Kalevalaseuran toiminnanjohtaja FT Ulla Piela on kirjoittanut teokseen uudet jälkisanat.

Suomalainen mytologia on huikea ja kokonaisvaltainen myyttien tarkastelu, jonka kulttuuriset assosiaatiot ja tiedon määrä häikäisevät nykylukijaa ja jota yksikään myyttien tutkija ei voi ohittaa. Tällaista tutkimusta ei kukaan enää kirjoita.” Ulla Piela 

Martti Haavio
Suomalainen mytologia 
ISBN 978-951-858-026-3
2. laitos 2019, SKS (ensipainos 1967, WSOY)
Sisällysluettelo