Miksi suomalainen Malin poltettiin noitana? Marko Lambergin uutuuskirja on tositarina oikeusmurhasta 1600-luvun Tukholmassa

5.8.2019 - 14:45
Marko Lambergin uutuuskirja Noitaäiti (SKS 2019) herättää henkiin vuosisatojen takaisen oikeusmurhan. Kun nuori Malin Matsintytär muutti Pohjanmaalta Tukholmaan 1630-luvun alussa, kukaan tuskin kiinnitti häneen paljoa huomiota. Neljä vuosikymmentä myöhemmin koko kaupunki tunsi Malinin roviolla poltettuna noitana. Mitä oikein oli tapahtunut?

”Elokuun 5. päivänä 1676 toteutui se, mitä moni Tukholman asukas oli toivonut ja jotkut vaatineetkin: inhottava suomalainen noita-akka Rumpare-Malin haettiin vankilasta, vietiin roviolle ja poltettiin elävältä.”

Noitaäiti on tositarina suomalaisesta naisesta mustan magian pelkoon vajonneessa Tukholmassa. Malin Matsintytärtä syytettiin noituuden harjoittamisesta ja lapsien kaappaamisesta. Noitahysteria ja omien tyttärien valheelliset todistukset johtivat lopulta siihen, että 13 tuomaria langetti Malinille kuolemantuomion. Elokuun 5. päivänä 1676 Malin poltettiin noitana roviolla.

Malinin Matsintyttären tarina kertoo paljon noitavainojen ajasta. Suomalaiset tunnettiin taikuutta harjoittavana kansana, jonka vieraisiin tapoihin ja outoon kieleen suhtauduttiin epäluuloisesti. Hysteerinen noituuden pelko oli omiaan jouduttamaan jahtia: esivallan oli langettava tuomioita ja myötäiltävä julkista mielipidettä, jotta yhteiskuntarauha säilyisi. Malin joutui yhden totuuden uhriksi.

”Aikalaisten Malinista piirtämä kuva ei ole mairitteleva – tuomarien näkemysten ja jopa hänen omien lastensa todistajanlausuntojen perusteella hän oli kamala ihminen – mutta nuo lähteet ja todistukset ovat värittyneitä. – – [S]uomalaisuuteen ja ylipäänsä kaukaisilta seuduilta tulleisiin liitetyt ennakkoluulot ohjasivat syytettyjen kohtaloista päättävien miesten mieliä. – – Noidiksi syytetyt naiset ovat altavastaajan asemassa ja käytännössä toivottomassa tilanteessa, koska ainoat argumentit, joilla he voivat vastata syytöksiin, on vakuuttaa syyttömyyttään ja väittää, että syytöksiä esittävät valehtelevat. Mutta todistajia on paljon, ja niissä tapauksissa, joissa perheenjäsenetkin todistavat syytettyä vastaan, syytetyn viattomuuteen on vaikea uskoa.”

Noitaäiti perustuu laajaan arkistotutkimukseen. Marko Lamberg on jäljittänyt Malinin vaiheet tuomioistuinten kuulustelupöytäkirjojen ja muiden viranomaislähteiden avulla. Oikeuden pöytäkirjojen sitaattien kautta ääneen pääsee myös Malin itse.

Marko Lamberg vierailee Helsingin kirjakaupoissa Taiteiden yössä 15.8. klo 17.30 (Kirjakauppa Tiedekirja, Snellmaninkatu 13) ja klo 19.40 (Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikka). Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Marko Lamberg on tietokirjailija ja Pohjoismaiden historian dosentti, joka on toiminut mm. professorina Tukholman yliopistossa.