Millaista on olla eläin? Uutuuskirja vie tieteen aitiopaikalle

Millaista on olla eläin?
12.8.2015 - 14:45
Mitä koira näkee, kun se katsoo omistajaansa kasvoihin? Voiko kala kokea kipua? Miksi monet eläimet lepäävät pääpuoli pohjoiseen päin? Miten voi saada selville, onko eläimillä aitoja tunteita? Juuri ilmestynyt tietokirja Millaista on olla eläin? kertoo kiehtovasti ja yleistajuisesti sen, mitä tiede nykyään tietää eläinten älykkyydestä, tunne-elämästä ja kokemusmaailmasta.

Eläinten kognition eli mielen toiminnan tutkimus on edistynyt nopeasti viime vuosikymmeninä. Nykyään tutkijat löytävät vastauksia sellaisiinkin kysymyksiin, joiden aiemmin uskottiin jäävän ikuisiksi arvoituksiksi. Biologi ja tietokirjailija Helena Telkänrannan kirjoittama teos tarjoaa harvinaisen aitiopaikan uusimpaan tietoon.

Kirjassa kerrotaan muun muassa, millä eläimillä nykytiedon valossa on kyky kokea perustunteita kuten iloa, surua ja pelkoa, mitkä eläimet ovat älykkäimpiä, miksi yksinkertaisetkin eläimet voivat oppia yllättävän monimutkaisia asioita ja millaisilla meille tuntemattomilla aisteilla eläimet kokevat maailmansa. Lukuisissa tosielämän tapauksissa tavataan tuttuja lemmikkejä kuten kissoja ja koiria, eläinkunnan ikonisia älykköjä kuten delfiinejä ja simpansseja sekä vähemmän tunnettuja yllättäjiä kuten oppivaisia kaloja ja työvälineitä valmistavia papukaijoja. Lemmikkieläinten omistajille kirjassa on myös käytännön vinkkejä arkielämän tilanteiden ratkaisemiseksi.

Mukaansatempaavasti kirjoitettu kirja avautuu helposti lukijalle, jolla ei ole aiempaa eläintieteellistä taustaa. Lukuisat uunituoreet tutkimustulokset takaavat, että kirjalla on uutta annettavaa myös alan asiantuntijalle. Teos sopii myös oheislukemistoksi eläimiin liittyville opiskelualoille.

Kirjoittajan esittely

Biologi Helena Telkänranta (s. 1965) on palkittu tiedetoimittaja ja tietokirjailija, joka on tuonut uusinta eläintieteellistä tietoa helppolukuisessa muodossa yleisön ulottuville parinkymmenen vuoden ajan. Hänen aiemmista tietokirjoistaan tunnetuimpia ovat Matka kissan mieleen, joka on yksi Suomen myydyimmistä kissakirjoista kautta aikojen, sekä hänen päätoimittamansa historiateos Laulujoutsenen perintö. Suomalaisen ympäristöliikkeen taival, joka sai vuonna 2008 Vuoden luontokirja -palkinnon ja oli Tieto-Finlandia -ehdokkaana. Telkänranta myös tutkii eläinten käyttäytymistä ja kognitiota Helsingin yliopistossa. Tällä hetkellä hän kehittää muun muassa objektiivisia menetelmiä eläinten tunteiden mittaamiseen sekä käytännön keinoja sikaloiden olojen parantamiseen.

Lue lisää SKS:n verkkokaupasta