Muistatko vielä poljettavan ompelukoneen?

Ompelukone. Kuva: Pixabay
20.2.2020 - 11:15
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Elise Tarkoma keräävät muistoja ja kokemuksia poljettavista ompelukoneista kodeissa 1900-luvulla. Kírjoituksia voi lähettää SKS:lle 15.6.2020 saakka.

Muistatko, kuinka äiti tai isoäiti ompeli poljettavalla ompelukoneella? Tai kuinka itse opit käyttämään sitä ja valmistamaan vaatteita? 1900-luvulla Suomessa myydyin ompelukone oli Singer-merkkinen, mutta käytössä on ollut muitakin merkkejä, kuten Tikka ja Husqvarna.

Miten ompelukone hankittiin, kuka sitä käytti ja miten sillä opittiin ompelemaan? Millaisia ompelutöitä koneella tehtiin ja käytettiinkö konetta ansiotarkoituksessa? Kirjoita omista ompelumuistoistasi tai sivustaseuraajana ompelukoneen käyttämisestä perheessäsi, suvussasi tai lähipiirissäsi. Voit kertoa myös, millaisia muistoja sinulla on ompelukoneen äänestä ja ulkonäöstä. Otamme vastaan myös valokuvia.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Elise Tarkoma, joka hyödyntää vastauksia opinnäytetyössään. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tiedotamme keruun tuloksista syksyllä 2020. Arvomme kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: https://www.finlit.fi/ompelukone

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi