Muistitiedon keruu kartoittaa suomalaisten kokemuksia kaivoksista

Kaivos
1.3.2018 - 16:15
Oletko työskennellyt kaivosalalla tai onko paikkakunnallasi toiminut kaivos? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos keräävät nyt kirjoituksia siitä, millaista on työskennellä kaivoksessa ja asua kaivosten naapurustossa.

Kaivos tarjoaa työtä ja jättää maisemaan jäljen. Kaivoksissa tuotetaan raaka-aineita, joita ilman emme pärjää päivittäisessä elämässämme, mutta kaivos voi myös muuttaa ihmisen ympäristön ja elämänkulun. Kaivostoiminta on lisääntynyt Suomessa viime vuosina, mutta on myös kaivoksia, jotka ovat toimineet hiljaisuudessa ja vailla suurta julkisuutta vuosikymmeniä.

Muistitiedon keruu Kaivos kartoittaa kaivoksissa työskennelleiden ja kaivosten lähellä asuneiden kokemuksia. Kirjoitukset voivat käsitellä esimerkiksi kaivosta työpaikkana ja alaan liittyviä mielikuvia. Myös kaivosten vaikutukset ympäristöön sekä paikkakunnan yhteisöihin, elinkeinoihin ja politiikkaan ovat mahdollisia aiheita. Näkökulmana voi olla myös ulkomaisen kaivosyhtiön tulo paikkakunnalle tai kaivoksiin liittyvät protestit.

Kirjoitukset arkistoidaan SKS:n arkiston Joensuun toimipisteeseen.

Keruu jatkuu 31.8.2018 saakka. SKS tiedottaa keruun tuloksista syksyllä 2018 ja arpoo kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Keruun järjestävät SKS ja Itä-Suomen yliopiston historia- ja maantieteiden laitos.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/kaivos

Lisätietoja:
Arkistotutkija Jukka Timonen, SKS:n arkiston Joensuun toimipiste, p. 040 730 1739, jukka.timonen@finlit.fi