Muuttolaatikot antoivat aiheen väitöskirjalle

21.11.2017 - 11:45
Veera Kinnusen väitöskirja ”Tavarat tiellä. Sosiologinen tutkimus esinesuhteista muutossa” tarkastetaan Lapin yliopistossa 24.11.2017.

YTM Veera Kinnunen tarkastelee sosiologian väitöskirjassaan arkista elämää esineiden kanssa. Hän ottaa lähtökohdakseen kokemuksen kotien tavarapaljouden jatkuvasta lisääntymisestä. Tutkimus osoittaa, että tavaroiden yhä kasvava määrä ei ole vain yksittäisten kotien ongelma, se on myös yhteiskunnallisesti kiperä kysymys.

Kinnusen väitöskirjatyö sai alkunsa omasta esinesuhteen kriisistä kuuden vuoden takaisen muuttoprosessin aikana. Hän päätti tarkastella väitöskirjassaan nykyihmisen esinesuhdetta tarkentamalla katseensa muuttoon eräänlaisena esinesuhteen murroskohtana.

Tutkimusaineiston keruun Kinnunen aloitti järjestämällä kirjoituskilpailun yhdessä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa otsikolla ”Elämää muuttolaatikoissa”. Kilpailuun tuli 80 kirjoitusta, yhteensä yli 400 sivua.

Veera Kinnusen väitöstutkimus osallistuu keskusteluun ympäristöpoliittisesta tavoitteesta muuttua kestäväksi kiertoyhteiskunnaksi, jossa uusiutumattomat raaka-aineet kiertävät suljetussa kehässä, ja tavaroita lainataan, korjataan ja uusiokäytetään. Tutkimuksen ytimessä on kysymys tavaroista luopumisesta ja niiden muuttumisesta jätteeksi.

Lue lisää.
Lataa väitöskirja.