Onnea, Saima!

8.5.2020 - 14:15
Rakastetun lyyrikon Saima Harmajan syntymästä tulee tänään kuluneeksi 107 vuotta. Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana hän ehti saavuttaa paljon. Harmaja pääsi ihailemansa Mika Waltarin suojatiksi ja julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa 19-vuotiaana.

”Ihanat vaaleat pilvet
liukuvat taivaalla.
Hiljaa ja lumoavasti
laulaa ulappa.

Aaltojen hyväilystä
hiekka on väsynyt.
Tulisit aivan hiljaa,
tulisit juuri nyt –”

Saima Harmaja, Rannalla 1932

Saima Harmajan (1913–1937) runojen teemat – luonto, rakkaus, sairaus, kuolema ja tuonpuoleinen – ovat ajattomia. Samalla valtaosa Harmajan runoista on omaelämäkerrallisia, ja ne toimivat karttana hänen elämäänsä: kipuilua sairauksien kourissa, oman kutsumuksen tavoittelua, urheaa hyvästijättöä, runojen kirjoittamista lähes viimeiseen hengenvetoon asti.

Ritva Ylösen kirjoittama elämäkerta Saima Harmaja – Sydänten runoilija 1913–1937 nostaa esiin rakastetun runoilijan vähemmän tunnetut vaiheet ja täydentää kuvaa ennen julkaisemattomilla tiedoilla ja tulkinnoilla. Teos muodostaa Saimasta aiempaa inhimillisemmän ja realistisemman kuvauksen. Ylönen on saanut käyttöönsä aikaisemmin salattua arkistomateriaalia, muun muassa Saiman kirjeitä salakihlatulleen Jaakko Holmalle. Laajan päiväkirja- ja muun aineiston pohjalta rakentuu riipaisevan rehellinen kuva herkän, ristiriitaisen ja lahjakkaan lapsen taistelusta oman minuutensa ja vahvuuksiensa – runoilijakutsumuksensa – löytämiseksi.

Saiman tarina on kolmella eri rintamalla etenevä elämäntragedia: Yksi puoli Saimasta taistelee maallisen rakkauden puolesta, toinen puoli kamppailee runoilijakutsumuksen täyttymyksestä. Samalla eri sairaudet tuberkuloosia myöten tekevät kaikkensa syöstäkseen Saiman tuhoon, kuolemaan. "Nämä kaikki kokemukset tunteineen muuntuvat omaelämäkerrallisuudestaan veto- ja vaikutusvoimansa hakeviksi runoiksi: lohduksi, iloksi, opiksi ja lääkkeeksi lukijoiden vastaaviin kokemuksiin ja tunteisiin", kuvailee elämäkerran kirjoittanut Ritva Ylönen.

Saima Harmajan runot puhuttelevat vielä vuosikymmeniä hänen kuolemansa jälkeen. ”Joka kerran on Saiman löytänyt, ei hänen seurastaan hevin luovu. Sitä todistaa osaltaan myös tämä kirjoittamani elämäkerta, joka on syntynyt kiinnostuksesta, kiitollisuudesta ja rakkaudesta Saima Harmajaan ja hänen tuotantoonsa”, Ylönen toteaa. Aikaisemmin hän on kirjoittanut myös Iijoki-sarjastaan tunnetun Kalle Päätalon elämäkerran.

”Uudet sanat keinuvat sieluuni, uuden rytmin mainingit – käännän kylkeä ja koetan nukkua, mutta minun täytyy kuunnella niitä. Miksi kaikki tulee niin aikaisin, miksei se voi odottaa, että olisin vanhempi. Johtuuko se siitä – johtuuko se kuitenkin siitä, etten tulekaan vanhemmaksi?”

Saima Harmajan päiväkirjamerkintä 4.2.1932

Lue lisää ja tilaa teos SKS:n verkkokaupasta. Synttäritarjoukset (painettu kirja 14,90 € ja e-kirja 4,90 €) ovat voimassa 10.5. saakka.

Katso Mullan alta -sarjan Saima Harmaja -jakso Yle Areenasta.