Oppikirjailijapalkinto Juha Valsteelle

1.2.2019 - 14:00
Suomen tietokirjailijat ry on myöntänyt 8 000 euron suuruisen Oppikirjailijapalkinnon Juha Valsteelle.

Juha Valsteen viimeisin teos Evoluutio – Miten lajit kehittyvät? ilmestyi syksyllä 2018. Oppikirjailijapalkinto myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiokkaasta oppiteostuotannosta. Palkintoperustelut:

”Biologi Juha Valste on tietokirjailija ja tiedetoimittaja, joka on tehnyt myös opetustyötä sekä kouluissa että Helsingin yliopistossa. Valste saa tänään Oppikirjailijapalkinnon, mutta yhtä hyvin hän olisi voinut saada Tietokirjailijapalkinnon, niin laaja ja monipuolinen hänen tuotantonsa on.

Valste on ollut mukana lukion kemian sarjassa Katalyytti 1980-luvun lopulta alkaen ja lukion biologian sarjassa Geeni 1990-luvulla. Vuonna 1997 hän aloitti Biologia. Elämä -oppikirjasarjan tekijäryhmässä. Sarjasta julkaistiin 12. painos vuonna 2004. Valsteen oppikirjoja on julkaistu myös ruotsiksi. Oppikirjailijana hän on erittäin pätevä ammattilainen, joka osaa esittää asiansa koululaisille helposti omaksuttavalla tavalla.

Lisäksi Juha Valste on julkaissut ihmisen evoluutiosta neljä kirjaa. Niissä hän esittelee havainnollisella tavalla ajankohdan uusimpia tutkimustuloksia. Teos Ihmisen kehitys ilmestyi vuonna 1991, Apinasta ihmiseksi vuonna 2004, Ihmislajin synty 2012 ja Neandertalinihminen – kadonnut lajitoveri 2015. Teokset ovat saaneet hyvän vastaanoton, ja ne osoittavat, että Valste on taitava tiedon popularisoija ja laadukkaiden tietokirjojen tekijä.”

Oppikirjailijapalkinto myönnetään vuosittain usealle tietokirjailijalle. Palkinnon saivat tänä vuonna myös Kristiina Holm ja Matti Lehtinen. Palkinnonsaajista päättää Suomen tietokirjailijat ry:n hallitus, ja palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Lue lisää: Suomen tietokirjailijat ry:n tiedote