Ovatko tontut vanhimpia suomalaisia jumalia? – Uutuuskirja nostaa esiin ikivanhan tonttu-uskon

29.8.2019 - 08:45
Esivanhempiemme aikaan tontut olivat läsnä niin arjen askareissa kuin elämän taitekohdissa. Heikki Sauren uutuuskirja Tonttu – Tarua ja totta avaa eteemme tonttujen kansoittaman maailman, jonka olemme jo lähes unohtaneet.

Kotitontut, saunatontut, maahiset ja muut pienet haltijat olivat entisaikojen suomalaisille kaikkein tärkeimpiä yliluonnollisia olentoja. Suomessa ensimmäinen säilynyt maininta tontusta löytyy Mikael Agricolan kirjasta Dauidin Psaltari vuodelta 1551.

”Pienet olennot ovat syyttä suotta jääneet kansanperinteessämme hieman pimentoon, etenkin kalevalaisen mytologian sankareiden ja suurten jumalten varjoon. On kuitenkin todennäköistä, että tontut ja haltijat ovat olleet muinaisille suomalaisille suuria jumalia ja sankareita tärkeämpiä hahmoja, sillä ne ovat olleet vahvasti läsnä jokapäiväisessä arjessa,” Saure kommentoi.

Muinaisten suomalaisten arjessa tonttu auttoi ihmisiä ja huolehti koko talon hyvinvoinnista – mutta vain jos sitä kuunneltiin ja kohdeltiin kunnioittavasti. Tonttu odotti ihmisiltä myös vastavuoroisuutta, ja lahjoja vaille jäänyt tai loukattu pikku haltija saattoi yltyä pahanilkiseksi tai vaaralliseksikin.

”Vaikka jotkut taiteilijat ovat satuilleet tonttujen kuninkaasta ja nykyään joulutontut toimivat joulupukin apulaisina isona joukkona, vanha kunnon tonttu on ollut varsin itsenäinen ja anarkistinen hahmo. Se ei kuulunut mihinkään järjestelmään eikä kumartanut hierarkioita. Tonttu auttoi ihmisiä ja huolehti koko talon hyvinvoinnista, mutta se ei ollut kenenkään vallan alainen vaan omapäinen hahmo.”

Heikki Saure on lahtelainen kirjailija. Hänen aikaisempia teoksiaan on muun muassa Perinnetaidot – Käsikirja kaikille (SKS 2014, yhdessä Elina Koskelaisen kanssa).

Heikki Saure kertoo kirjastaan Lahti Fringe -tapahtumassa 7.9.2019 klo 13–13.30 (Museokioski, Aleksanterinkatu 10, Lahti). Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Heikki Saure
Tonttu – Tarua ja totta
ISBN 978-951-858-039-6
SKS 2019
Sisällysluettelo