Puhutaan rahasta!

Kuva: Katri Kivilaakso, SKS.
13.9.2022 - 17:15
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura keräsi kokemuksia ja ajatuksia rahankäytöstä ja säästämisestä.

SKS:n maaliskuussa 2022 päättyneeseen Säästöpossusta osakesäästötiliin -muistitietokeruuseen osallistui 26 vastaajaa. Suuressa osassa vastauksia kirjoittajien kertomukset omasta ja heitä ympäröivien elämästä olivat yhdenmukaisia suomalaisen yhteiskunnan suuren kertomuksen kanssa. Kertomuksissa oli usein kyse jossain vaiheessa elämää tapahtuneesta luokkanoususta ja suhtautumisesta siihen.

”Yläkoulua käyvä poikani kyseli aikoinaan mihin käytin rahani hänen iässään. Kysymykseen oli helppo vastata: ei minulla ollut rahaa eikä pienellä maaseutupaikkakunnalla ollut juuri kohteitakaan sen käytölle!”

Vastaajat eivät olleet kuitenkaan läpeensä tyytyväisiä ja onnekkaita. Saimme myös kertomuksia vähävaraisen näkökulmista, sekä siitä kuinka yhteiskunnan haasteet ovat myötävaikuttamassa konkurssin syntyyn.

”Minua on aina kiinnostanut säästäminen ja rahojen liikkeet, mutta ei enää. Haluaisin opettaa lapsenlapsille säästämisen taitoa, mutta ei löydy edes pikkukolikoita, joita voisi antaa heille niin että he saavat syöttää säästöpossuaan. Eikä enää ole pankkikonttoreitakaan, minne viedä possu tyhjennettäväksi ja kaikki palvelumaksut syövät pienetkin säästöt.”

Säästämisen tapoja vastauksissa esiintyy monia, lapsuuden säästölippaista ja aikuiselämän puhtaasta nuukuudesta sekä sukanvarteen laittamisesta asuntosijoittamisen kautta aina lohkoketjutettujen virtuaalivaluuttojen turvallisuuden pohdiskeluun.

”Bitcoineihin en ole henkilökohtaisesti tutustunut, mutta lukenut, miten niillä jotkut ovat rikastuneet. Poika kertoi, miten Bitcoinin avulla yritetään myös huijata. Sähköpostiin tulee viestejä tarjouksista, jotka ovat liian hyviä ollakseen totta. Onneksi en ole sellaisiin haksahtanut, eikä poikakaan. Pikavipeistäkin keskustelimme. Sellaista en voisi kuvitellakaan ottavani, ja olin tyytyväinen, kun poikakin totesi samaa.”

Rahan käyttäminen puolestaan nähdään asiana, joka jakaa mielipiteet. Toiset pitävät pakolliset menot ylittävää rahankäyttöä tuhlaamisena. Toiset puolestaan nauttivat siitä, että voivat välillä tilata ruokaa kotiin tai mahdollisesti jopa käyttää siivouspalvelua.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura järjesti Säästöpossusta osakesäästötiliin -muistitietokeruun 1.11.2021–31.3.2022. Vastaukset on arkistoitu SKS:n arkistoon.

Kiitämme kaikkia keruuseen osallistuneita! Vastaajien kesken on arvottu kirjapalkintoja.

Lisätietoja: SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, arkisto@finlit.fi