Punkkikausi alkaa – puutiaiskokemukset kiinnostavat nyt tutkijoita

Puutiainen. Kuva: Pixabay
18.4.2019 - 10:00
Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva keräävät tietoa ja kertomuksia kohtaamisista puutiaisten kanssa erityisesti 1900-luvulla.

Puutiaiset, tuttavallisemmin punkit, ovat olleet vahvasti esillä julkisessa keskustelussa viime vuosikymmenten ajan. Näiden pikkuruisten eläinten menneisyys Suomen alueella ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle. Suomessa esiintyvistä puutiaisista löytyy mainintoja jo 1800-luvulla kirjoitetuista teksteistä.

Puutiaisiin liittyviä muistoja voi lähettää SKS:n arkistoon 30.9.2019 saakka. Kirjoituksessa voi kertoa esimerkiksi omista puutiaishavainnoistaan, sukulaisten tai tuttavien suhtautumisesta punkkeihin sekä punkin kiinnittymisestä ja sen aiheuttamista sairauksista. Pohtia voi myös, millaista keskustelua puutiaisista on käyty mediassa, onko punkkien elinympäristöissä tapahtunut muutoksia ja pitäisikö puutiaisten määrää Suomessa vähentää.

Muistitietokeruun Punkit tulevat! järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja tutkija Otto Latva Åbo Akademista. Vastaukset arkistoidaan SKS:n arkistoon. SKS tiedottaa keruun tuloksista keväällä 2020 ja arpoo kaikkien vastaajien kesken kirjapalkintoja.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/puutiaiset

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi