Puolustusministeri Jussi Niinistön kirja Heimosotien historia 1918–1922 uudestaan saataville

Heimosotien historia
23.1.2017 - 13:45
SKS tuo uudelleen saataville puolustusministeri Jussi Niinistön pitkään loppuunmyytynä olleen kirjan Heimosotien historia 1918–1922. Alun perin vuonna 2005 julkaistu kirja käsittelee suomalaisten vapaaehtoisjoukkojen heimosodiksi kutsuttuja aseellisia retkiä Itä-Karjalaan, Inkeriin, Petsamoon ja Viroon.

”Olen iloinen, että SKS on halunnut ottaa kirjastani toisen painoksen yli vuosikymmen sen ensipainoksen ilmestymisestä”, toteaa ministeri Niinistö. ”Viime vuosina on ilmestynyt jonkin verran uusia tutkimuksia heimosotien aikakauteen liittyen, mutta ei kuitenkaan mitään sellaista, joka muuttaisi kirjani peruslinjoja.”

Heimosotaretkien tarkoituksena oli suomensukuisten heimojen asuinalueiden irrottaminen Neuvosto-Venäjästä; tavoitteena oli joko niiden itsenäistäminen tai liittäminen yhdeksi suureksi Suomeksi. Heimosoturit näkivät toimiensa oikeutuksen kumpuavan kansojen itsemääräämisoikeudesta – opista, josta vasta itsenäistynyt Suomikin oli esimerkki.

”Kirjoistani tehdyissä arvioissa minun sanottiin kulkeneen historiantutkijana jokseenkin vastavirtaan. Kavahdin teoretisointia, ja yleensäkin yritin tutkijana välttää jälkiviisautta, moralisointia ja myöhäsyntyistä poliittista korrektiutta. Tavoittelin idealistisesti rankelaista mallia: wie es eigentlich gewesen ist [niin kuin se todella tapahtui]”, ministeri Niinistö kommentoi. ”Politiikkaan siirtymiseni jälkeen, mikä tapahtui tämän kirjan ilmestymisen tienoilla, olen tästä vanhakantaisuudestani historiantutkijana saanut silloin tällöin kuulla. On sanottu, että olen liikaa ymmärtänyt historian henkilöitä ja ilmiöitä. En ole ymmärtänyt jakaa heitä nykymaailman katsannosta vuohiin ja lampaisiin. Pidän linjaani kuitenkin oikeana. Historiantutkija kertokoon tapahtuneesta, maallikkokin voi arvioida historiaa, poliitikko tehköön historiaa.”

FT, Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö on kirjoittanut useita tietokirjoja. SKS on julkaissut kirjan Heimosotien historia 1918–1922 lisäksi Niinistön kirjat Bobi Sivén – Karjalan puolesta (2001) ja Isontalon Antti – Eteläpohjalainen jääkäri, värväri ja seitsemän sodan veteraani (2008). Niinistö on Suomen historian dosentti Helsingin yliopistossa ja Suomen sotahistorian dosentti Maanpuolustuskorkeakoulussa. 

Kirja SKS:n verkkokaupassa.