Pyhittääkö taide keinot? Arla Kanervan uutuuskirja selvittää miestaiteilijoiden väärinkäytöksiä

5.3.2019 - 09:00
Onko taiteilijoille eri säännöt? Taiteen musta kirja kertaa, mitä kaikkea miespuolisille taiteilijoille on annettu anteeksi sen jälkeen, kun heidät on korotettu jalustalle neroiksi ja poikkeusyksilöiksi.

Arla Kanervan uutuuskirja kertoo niin dekadentista Arthur Rimbaudista kuin egonsa haavoittaneesta Alfred Hitchcockista. Millaista naisvihaa edusti Tyko Sallinen, kuinka kohteli läheisiään mestarimanipuloija Pablo Picasso? Minkälaiset yhteiskunnalliset rakenteet ovat mahdollistaneet ahdistelun, häirinnän ja väkivallan?

”Tämä on kirja taiteesta ja ihmisistä, mutta ennen kaikkea tämä on kirja rakenteista. Mihin niillä pyritään, miten niitä hyödynnetään ja miten niitä käytetään toisia ihmisiä vastaan. Siitä, mitä meidän yhteiskuntamme rakenteet mahdollistavat niille, jotka ovat sattuneet osumaan hierarkian huipulle sukupuolensa ja ihonvärinsä ansiosta.” Arla Kanerva

Nerouden kultti on keskeinen osa eurooppalaista kulttuuria. Länsimaisen estetiikan perinne ja käsitykset taiteilijuudesta, luovuudesta ja neroudesta periytyvät valistuksen ja romantiikan aikakausilta: yhteiskunnan maallistuessa länsimainen valkoihoinen ihminen näyttäytyi kehityksen huipentumana ja ihailtavaksi nousi taiteellinen luovuus. Taiteilijoista tuli poikkeusyksilöitä, joilta odotettiin epätavallisuutta.

”Vaikka tapahtumat ovat olleet tiedossa, olemme yhteiskuntana nostaneet sukupolvi toisensa jälkeen taiteilijoita jalustalle, poikkeusyksilöiksi ja neroiksi. Heidän tuhoamansa ihmiselämät on sivuutettu tai painettu villaisella. Puolisoiden toistuvat pahoinpitelyt ovat olleet osa taiteilijoiden ’myrskyisää rakkauselämää’. Oman lapsen hyväksikäyttö on ollut taiteilijan ’eksentrisyyttä’ ja ’kokeilunhalua’. Alaikäisten fanien hyväksikäyttö ’oli vain osa sitä aikaa’. Taiteilijoiden teot on paitsi annettu anteeksi myös hyväksytty; niihin on jopa kannustettu. Tämä kirja kokoaa nämä teot yhteen tarkoituksenaan osoittaa väärinkäytösten valtava määrä ja yleisyys. Ja silti tässä on vain murto-osa.”

Taiteen musta kirja jatkaa #metoo-keskustelua ja saa meidät katsomaan taiteen historiaa ja ihailtuja boheemeja, luovia neroja uusin silmin.

Arla Kanerva on Helsingin Sanomien toimittaja. Taiteen musta kirja laajentaa Kanervan ja Juha Typön artikkelia ”Myytti murtuu” (HS 17.2.2018).

Arla Kanerva
Taiteen musta kirja – Miesten mielivallan historiaa
ISBN 978-951-858-012-9
SKS 2019
Sisällysluettelo