Ruotsinsuomalaisten Finlandia-palkinto Leo Ylitalolle

16.5.2017 - 08:45
Romaani Sururisti voitti Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinnon.

Kuivaniemellä syntyneen Leo Ylitalon romaani Sururisti (2016 Nordbooks) on voittanut vuoden 2017 Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinnon.

Teoksessa liikutaan pohjoispohjalaisessa kyläyhteisössä 1950-luvun tunnelmissa. Koulunkäyntinsä aloittava Matias havainnoi tarkkaan ympäröivää luontoa ja sen kiertokulkua. Ylitalo kirjoittaa leppoisalla ja huumorin sävyttämällä tyylillään oivallista luettavaa. Lyyriset sävyt sekoittuvat naturalistisiin aineksiin ja maaginen realismi kurkistaa uskottavien arkielämän kuvausten lomasta. Merkittäväksi nousee tarinan miljöössä vahvana vaikuttava vanhoillislestadiolaisuus. Se ilmenee toisaalta ahdistavana, mutta suo myös romaanissa näyttäytyville ihmisille lohtua. Ylitalo ei tuomitse lahkolaisuutta, hän paljastaa sen.

Ruotsinsuomalaisten Kirjoittajien Yhdistys jakaa joka toinen vuosi Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinnon. Tänä vuonna Tampereen yliopiston Suomen kirjallisuuden professori emeritus Juhani Niemi valitsi voittajateoksen neljän ehdokkaan joukosta. Vaikka Kaisa Vilhuinen -kirjallisuuspalkinto ei ole rahallisesti niin huomattava (10 000 kr), ruotsinsuomalaiset arvostavat sitä suuresti, luokittelevat sen omaksi "Finlandia-palkinnokseen”. Kirjallisuuspalkinnon mentorina toimii Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.