SKS:n julkaisujen kokoelma Unescon kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin

SKS:n julkaisujen kokoelma. Kuva: Gary Wornell, SKS 2021
17.9.2021 - 09:15
Vuodesta 1834 karttunut Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisujen kokoelma on valittu Unescon kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin. Rekisterissä on nyt yhteensä kaksikymmentä arkisto- ja kirjastokokonaisuutta.

Tänä vuonna 190-vuotisjuhlavuottaan viettävä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on Suomen vanhin edelleen toimiva kirjankustantaja, jonka julkaisemat teokset ovat muokanneet suomen kieltä, kansallista identiteettiä ja kulttuurista ymmärrystä ensimmäisestä julkaisusta vuonna 1834 aina tähän päivään saakka.

Maailman muisti -rekisteriin nyt valittu seuran julkaisujen arkistokokoelma piirtää ainutlaatuisen kuvan kielen ja kirjallisuuden merkityksestä kansakunnan rakentamisessa, kirjallisen kulttuurin kehittymisestä sekä humanistisen tiede- ja tietokirjallisuuden kehityssuunnista 1800-luvun alusta nykypäivään saakka. Kokoelmassa on ainutlaatuista juuri sen karttuminen pitkäkestoisesti ja pitkäjänteisesti, eurooppalaista tieteellisten seurojen traditioon pohjautuvasti, yhteiskunnassa ja ajassa elävästi.

SKS:n julkaisujen kokoelma on tällä hetkellä laajuudeltaan hieman yli 100 hyllymetriä, ja se on valtaosin avoimesti esillä seuran juhlasalissa. Suomen kansalliseepoksen Kalevalan painosten lisäksi kokoelmaan kuuluvat mm. Suomen Kansan Vanhojen Runojen kaikki 34 nidosta, suomen kielen koulutaitojen mittariksi muodostuneet ylioppilastekstien kokoomajulkaisut (1948–2017) sekä tuhansien suomalaisten pienoiselämäkerroista koottu Suomen kansallisbiografia.

Kokoelma piirtää myös konkreettisesti näkyviin suomenkielisen kirjallisuuden kehityskaaren, sillä siihen kuuluvat kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen ensipainokset vuosilta 1869–1870, lukuisia Kiven tuotantoa koskevia tutkimusjulkaisuja ja viimeisenä Aleksis Kiven teosten 2010-luvulla laaditut tekstikriittiset editiot.

SKS:n julkaisutoiminta jatkuu edelleen, ja vuoden 2021 alusta seura julkaisee kaikki uudet tiedekirjansa myös avoimesti verkossa.

Tiedustelut: SKS:n kirjaston johtaja Heli Kautonen, p. 050 475 5405

Unescon Maailman muisti -ohjelma pyrkii suojelemaan maailman arkisto- ja kirjastoperintöä, parantamaan sen saavutettavuutta sekä lisäämään tietoisuutta tämän perinnön olemassaolosta ja merkityksestä. Suomen kansallinen komitea vastaa ohjelman kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta Suomessa. Vuonna 2021 kansalliselle Maailman muisti -listalle valittiin viisi muutakin kohdetta.
Lue lisää.