SKS:n Tähtikokoelma Maailman muisti -rekisteriin

15.12.2017 - 13:00
Suomen vanhimpia kansanperinteen käsikirjoituksia sisältävä Tähtikokoelma on valittu Unescon kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin.

SKS:n arkistossa säilytettävän Tähtikokoelman merkitys suomalaisen identiteetin, suomen kielen sekä suomenkielisen kirjallisuuden rakentumisessa 1800-luvulta lähtien on ratkaiseva. Pääosan kokoelmasta muodostavat kansallisuusaatteen ja romantiikan innoittamien oppineiden keräämät kalevalaisen runouden ja muun kansanperinteen aineistot.

SKS on julkaissut Tähtikokoelman aineistoja muun muassa Suomen kansalliseepoksessa Kalevalassa (1835, 1849), lyyrisiä lauluja sisältävässä Kantelettaressa (1840) sekä kalevalaisen runouden kokonaisjulkaisussa Suomen Kansan Vanhat Runot (1908–1948, 1995, katso myös SKVR-tietokanta).

Nimi Tähtikokoelma liittyy kokoelman luettelointiin. SKS:n kansanperinneaineistojen ensimmäisen arkistoluettelon laatija Matti Pennanen törmäsi vuonna 1903 luetteloa laatiessaan aineiston valtavaan määrään, ja hän joutui jättämään vanhimpien kokoelmien järjestämisen tuleville tekijöille. Pennanen merkitsi järjestämättömät kokoelmat luetteloonsa asteriskilla: "Lähettäjän nimen eteen merkityllä tähdellä  * ne on erotettu muista." Sittemmin sana "tähti" on tullut merkitsemään SKS:n perinnekokoelman vanhinta ja arvokkainta osaa.

SKS:n Tähtikokoelman lisäksi kansalliseen Maailman muisti -rekisteriin valittiin Albert Edelfelts arkivmaterial Svenska litteratursällskapetin arkistosta, C. L. Engelin kirje- ja piirustuskokoelma Helsingin kaupungin arkistosta, Gadolinska biblioteket Åbo Akademin kirjastosta ja Tritonia Vasa svenska lyceumin kirjastosta.

Unescon Maailman muisti -ohjelma pyrkii suojelemaan maailman arkisto- ja kirjastoperintöä, parantamaan sen saavutettavuutta sekä lisäämään tietoisuutta tämän perinnön olemassaolosta ja merkityksestä. Suomen kansallinen komitea vastaa ohjelman kokonaisvaltaisesta toteuttamisesta Suomessa. Kansallisessa rekisterissä on nyt yhteensä 11 kohdetta.

Kansallisarkiston tiedote.

Lisätietoja: arkistonjohtaja Outi Hupaniittu, outi.hupaniittu@finlit.fi, 040 581 7980.