Sofi Oksasen aineistoa SKS:n arkistoon

Kuva: SKS
24.8.2021 - 13:30
SKS on saanut hiljattain aineistolahjoituksen arkistoonsa kirjailija Sofi Oksaselta.

Kirjailija Sofi Oksanen lahjoitti SKS:n arkistoon Kun kyyhkyset katosivat, Norma ja Koirapuisto-romaanien käsikirjoitusversioita, jotka valottavat mielenkiintoisesti teosten syntyprosesseja. Romaanikäsikirjoitusten lisäksi aineisto sisältää muun muassa näytelmä- ja oopperakäsikirjoituksia, käännöksiä, puheita ja lehtileikkeitä.

Sofi Oksanen on ollut Suomen menestyneimpiä, palkituimpia ja käännetyimpiä kirjailijoita aina Stalinin lehmät -esikoisromaanista (2003) lähtien. Hänen tunnetuin teoksensa Puhdistus oli merkkitapaus ensin Suomen Kansallisteatterissa vuonna 2007 kantaesityksensä saaneena näytelmänä ja seuraavana vuonna julkaistuna ja Finlandia-palkittuna romaanina. Kuuden romaanin lisäksi Oksanen on kirjoittanut muun muassa näytelmiä, oopperalibrettoja, kolumneja ja esseitä ja toimittanut Imbi Pajun kanssa Viron neuvostohistoriaa käsittelevän artikkelikokoelman. Myös Oksasen kaunokirjalliset teokset käsittelevät usein Viron lähihistoriaa ja erityisesti naisia sen kokijoina.

Sofi Oksasen arkisto on tutkittavissa käyttöluvalla SKS:n arkiston tutkijasalissa, kunhan se on järjestetty ja luetteloitu.

SKS:n ottaa vastaan arkistoonsa kirjailijoiden alkuperäisiä henkilöarkistoaineistoja, kuten käsikirjoituksia ja luonnoksia, kirjeenvaihtoa, päiväkirjoja, kuvia ja äänitteitä. SKS:n arkistossa kulttuurihistoriallisesti merkittävät aineistot säilyvät ja tarjoavat tärkeää lähdeaineistoa muun muassa tutkijoille.