Suomeksi käännetty keskiaikainen tarinakokoelma Naantalin luostarista johdattaa kohti hyveellistä elämää

28.1.2020 - 08:45
Keskiaikaisen kirjallisuuden klassikko Ihmeiden kirja ilmestyy nyt suomeksi. Marko Lambergin suomentama ja toimittama teos on keskiajalta säilynyt kiehtova tarinakokoelma, jonka tarkoitus oli johdattaa kohti hyveellistä elämää.

Ihmeiden kirja on veli Jordanuksen Vadstenan luostarissa kokoama teos, josta lähetettiin 1400-luvulla kopio säilytettäväksi myös Naantalin birgittalaisluostarissa. Kopiosta on tallella vain muutama sivu, mutta alkuperäinen kappale on kokonaisuudessaan Tukholman Kuninkaallisessa kirjastossa. Suomen ja Pohjoismaiden varhaisempaan historiaan perehtynyt historiantutkija Marko Lamberg on kääntänyt klassikon nyt suomeksi.

Kokoelman lyhyiden kertomusten tarkoitus oli johdattaa kohti hyveellistä elämää. Ne sisältävät jonkin havainnollisen – usein varoittavan – esimerkin ja sitä kautta opetuksen tai moraalisen sanoman. Tarinat ahneista munkeista, vaeltavista rosvoritareista ja sielunsa myyneistä kertovat paljon keskiajan maailmasta. Niistä piirtyy yhteiskunta, jossa yltäkylläisyys on useimpien ulottumattomissa eikä todellisuus usein vastaa ihanteita. Joissakin tarinoissa paholaisella on yllättävästi rooli pyhimyksen ja muidenkin kristittyjen auttajana. Tuonpuoleinen on muutenkin vahvasti läsnä keskiajan maailmassa, jossa hyvän ja pahan voimat valvovat ihmisten maallista vaellusta.

Ihmeiden kirjan alkuteos on kirjoitettu pergamentille muinaisruotsiksi. Keskiajan Ruotsin valtakunnassa yhteen kootut tarinat ajoittuvat antiikista 1200-luvulle. Paikannimien perusteella voidaan päätellä, että suurin osa kertomuksista sijoittuu kauas Pohjolasta, Keski-Eurooppaan Välimeren alueelle ja jopa Euroopan ulkopuolelle. Monet kertomuksista tuntuvat nykylukijasta oudoilta, toiset taas edelleen ajankohtaisilta. Lukijan avuksi ja riemuksi Lamberg on lisännyt jokaiselle tarinalle kuvaavaan otsikon ja lyhyen taustoituksen. 

"Ahneen loppu

Yksi ja toinen Ihmeiden kirjan tarinoista käsittelee hengellisen säädyn heikkouksia ja rikoksia. Tämän tarinan fransiskaaniveli kohtaa loppunsa Neitsyt Marian nuhtelemana.

Harmaamunkki himoitsi maailmallista kunniaa ja pääsi lopulta piispaksi tuomiokirkkoon, joka oli vihitty Neitsyt Marian kunniaksi. Ensimmäisenä päivänä, kun hän oli valmistautunut pitämään messua ja istuutunut alttarin ääreen ja messu alkoi, hän näki Jumalan äidin, joka sanoi: ’Voi sinua kunnialle ahnetta munkkia, joka olet unohtanut nöyryydenlupauksesi; miten tohdit istua piispanistuimella minun kirkossani?’ Munkki vajosi oitis kuolleena maahan."

Marko Lamberg on erikoistunut Suomen ja Pohjoismaiden varhaisempaan historiaan. Hänen aikaisempia teoksiaan ovat muun muassa Noitaäiti (SSKS 2019) sekä Mikko Kaukon kanssa toimitettu Naantalin luostarin kirja (SKS 2017).

Tilaa teos suoraan kustantajalta: https://kirjat.finlit.fi/sivu/tuote/ihmeiden-kirja/2652742