Tekeekö kokko juhannuksen?

19.6.2018 - 12:45
Suomalaiset ovat ahkeria kokkojen rakentajia. SKS ja Seurasaarisäätiö keräävät nyt kokemuksia kokon rakentamiseen ja polttamiseen liittyen.

Kokkoja rakennetaan ja poltetaan erityisesti vuotuisjuhlien aikaan. Näin on tehty ja tehdään pääsiäisenä, vappuna, helluntaina, kekrinä ja uutenavuotena sekä keskikesän aikaan, juhannuksena. Harva kokonrakentaja pohtii kokon rakentamisen tai sen polttamisen vanhoja merkityksiä, vaikka noudattaa juhlaan kuuluvia tapoja vuosi vuodelta samanlaisina.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Seurasaarisäätiö ovat kiinnostuneita kuulemaan, millaisia kokon rakentamis- tai polttotapoja tunnetaan tänä päivänä. Kirjoituksessa voi kertoa esimerkiksi kokon rakentamispaikasta ja -tarpeista, sytyttämistavoista tai mieleenpainuvasta kokkotapahtumasta. Pohtia voi myös kokon polton merkitystä osana juhlaa tai sitä, miksi ei polta kokkoja.

Muistitiedon keruu Kokoilla jatkuu 15.10.2018 saakka. SKS tiedottaa keruun tuloksista keväällä 2019. Vastaajien kesken arvotaan kirjapalkintoja ja pääsylippuja Seurasaaren juhannusvalkeille.

Vastausohjeet: www.finlit.fi/kokoilla

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Seurasaarisäätiö, Aila Nieminen, p. 040 649 3040, aila.nieminen@seurasaarisaatio.fi