Tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineet julkaistaan kirjana

8.5.2018 - 10:00
Nuoruuden ääni -kirjaan on koottu tunnettujen suomalaisten ylioppilasaineita vuosien varrelta. Teos sisältää muun muassa Paavo Haavikon, Emmi Itärannan, Juha Itkosen, Eino Leinon ja Sofi Oksasen aineet.

Ylioppilasaine on lukion käyneitä ikäluokkia yhdistävä kokemus. Uutuuskirja Nuoruuden ääni kokoaa yksiin kansiin ylioppilasaineiden valioita vuosilta 1895–2016. Eri vuosikymmeninä kirjoitetut aineet näyttävät, miten kirjoittamisen ihanne ja äidinkielen ylioppilaskoe ovat muuttuneet. Mitä ajattelivat ja kirjoittivat esimerkiksi Kaarina Helakisa, Karo Hämäläinen ja Vikke Elfving ylioppilaskeväänään?

”Kesäkuun syvänvihreät ruohot ja paksulehtiset yrtit kasvavat toinen toistaan korkeammalle, ja kuu valaisee lehtikerrosten läpi. Kukkavanat ja kukinnot ovat vihreitä tai värittömiä, ja me riemuitsemme rehevyydestä. Kuu nousee vihreäksi lyhdyksi yläpuolellemme, ja me juhlimme päivän ja yön kunniaksi.”
Paavo Haavikko (1950)

”Kun olet vienyt roskat, voit kirjoittaa sen mestariteoksesi. Liian suuret suunnitelmat eivät ole mahdollisia toteuttaa, mutta toisaalta liika käytännönläheisyys voi tukahduttaa luovuuden.”
Emmi Itäranta (1995)

Aiheet ja huolet ovat vaihdelleet, mutta ylioppilaskeväänä kirjoitetuista aineista kaikuu yhä uudelleen ajaton nuoruuden ääni ja ikuinen usko tulevaisuuteen.

Anne Helttunen, Sari Hyytiäinen, Ulla Koivukangas ja Liisa Virtanen, Liisa (toim.)
Nuoruuden ääni – Ylioppilasaineiden valioita
ISBN 978-952-222-966-3
SKS 2018
Sisällysluettelo

”Lähde on innoissaan siellä täällä esiin pilkahtelevasta kirjallisesta suuruudesta ja kirjoittajien kyvystä kestää painetta. Lähteen mukaan suurin elämys oli lukea tekstiä, jossa kirjoittaja uskaltaa irrotella.
‒ Se on julistautumista tasavertaiseksi arvioijan edessä. Se on aivan valtavan hienoa, koska siinä ei ole alamaisuuden rippeitäkään jäljellä. Ylioppilaskirjoituksissa individualismi helposti karisee. Juuri siksi pidän niin suuressa arvossa näitä, jotka rikkovat sääntöjä ja tekevät sen tyylillä.”
Ylen Kulttuuricocktail, Lause-Finlandian palkintoraadin puheenjohtaja Jussi Lähde