Uutuuskirja hälventää kummiin kokemuksiin liittyviä ennakkoluuloja

Mielen rajoilla
22.8.2017 - 10:00
Kummiin kokemuksiin liittyy salailua ja häpeää, vaikka ne ovat yhtä tavallisia kuin sydämen rytmihäiriöt. Mielen rajoilla -teos purkaa tätä arkiymmärryksen ylittäviin kokemuksiin liittyvää vaikenemisen kulttuuria. Se kysyy, miksi näistä kokemuksista keskusteleminen on yhteiskunnassamme niin latautunut asia.

Kirjan aineistona ovat suomalaisten kirjeet, joissa he kuvaavat erikoisia kokemuksiaan, kuten vainajien kohtaamisia, outoja valoja ja ääniä, ennenäkyjä, kuolemanrajakokemuksia ja kummittelua. Tällaiset kokemukset määrittyvät kulttuurissamme kummiksi: ne rikkovat käsitystä todellisuudestamme odotuksiimme sopimattomalla tavalla.

Kummien kokemusten yleisyydestä huolimatta keskustelussa painottuu usein kysymys siitä, onko kokemus totta eikä se, mitä se merkitsee kokijalle itselleen. Vaikeneminen ruokkii mielikuvaa kokemusten poikkeavuudesta.

Mielen rajoilla tarttuu kriittisesti julkisuuden ja tieteen sekä yhteiskunnallisen valtapuheen varjoon jääviin kysymyksiin. Se on väkevä yhteiskunnallinen puheenvuoro kummista kokemuksistaan kertoneiden ihmisten puolesta ja yhdessä heidän kanssaan.

Marja-Liisa Honkasalo on lääketieteellisen antropologian tutkija ja Turun yliopiston Kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön tutkimusjohtaja.

Dosentti Kaarina Koski on uskomusperinteeseen ja kuolemakulttuuriin erikoistunut folkloristi.

Kirjoittajat ovat tutkineet ihmismieltä kulttuurintutkimuksen näkökulmista Suomen Akatemian Mieli ja toinen -tutkimushankkeessa.

Kirja SKS:n verkkokaupassa.