Vastaajaverkosto

Kesäinen kahvihetki ulkosalla. SKS KIA. Lyyli Swanin arkisto.
Kesäinen kahvihetki ulkosalla. SKS KIA. Lyyli Swanin arkisto.

"Kun mieheni kuoltua jäin leskeksi, tämä kirjoittaminen on ollut ainoa tapa tehdä kunnollista surutyötä. Tai se sopii minulle, joka pidän sanoista. Sanat hoitavat, kantavat ja kukistavat. Niillä on suuri merkitys elämässäni." (Vuonna 1940 syntynyt nainen)

"Motiivit kirjoittamiseen tulee usein toisten kirjoituksia lukiessa. Joskus tekee mieli protestoida. Joskus on samaa mieltä ja joskus siitä saa uutta voimaa, kun pääsee tuomaan mielipiteensä julki. Perinnetietoa on mukava tallentaa toisten iloksi ja suruksi. Kirjoittaminen on myös terapiaa. Kun oikein v….tuttaa, niin pitää päästä lohkaisemaan joku juttu asiasta tai sen vierestä." (Vuonna 1938 syntynyt mies)

 

Monet keruihin vastaavista kirjoittajista kuuluvat SKS:n arkiston vastaajaverkostoon. Verkosto perustettiin alun perin vuonna 1935 järjestetyn Kalevalan riemuvuoden kilpakeräyksen vastaajista. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu yli 400 eri-ikäistä naista ja miestä eri puolelta Suomea.

Verkostoon voi liittyä kuka vain, eikä sen jäsenyys velvoita vastaamaan. Verkostoon liittymällä saat kuitenkin henkilökohtaisesti tietoa keruista ja niiden tuloksista. SKS lähettää sinulle kahdesti vuodessa postitse kirjeen, joka sisältää jokaisen meneillään olevan keruun esitteen.

Miksi liittyä verkostoon?

Omien kokemuksien jakamiseen on nykyhetken medioituneessa maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi siis enää kirjoittaa arkistokeruihin? Mitä iloa siitä on itselle?

Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville. SKS:n arkistoaineistoja hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat, toimittajat, kotiseutuaktiivit, kuin myös eri asioista kiinnostuneet kansalaiset – nyt ja sadan vuoden päästä.

Arkistoon tallennetut kirjoitukset vaikuttavat siihen, mitä omasta ajastamme myöhemmin muistetaan ja miten sitä tulkitaan. Omista kokemuksista ja näkemyksistä kirjoittaminen voi myös lisätä itseymmärrystä ja olla tapa jäsentää ja käsitellä vaikeitakin asioita. Kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden kertoa oma tarina juuri sellaisena kuin on asiat kokenut.

Jos haluat lähettää keruuidean, tai liittyä vastaajaverkostoon, voit lähettää pyynnön osoitteeseen arkisto@finlit.fi tai soittaa 0201 131 231 / arkisto.

 

Lainaukset on poimittu SKS:n vastaajaverkoston jäsenille 4.4.–31.12.2017 suunnatusta keruusta: Minä suomalaisen kulttuuriperinnön kartuttajana – Kysely SKS:n arkiston vastaajaverkon jäsenille kirjoittamisen merkityksistä. Katso enemmän blogikirjoituksesta Vähäisissä lisissä.