Vastaajaverkosto

"Kun mieheni kuoltua jäin leskeksi, tämä kirjoittaminen on ollut ainoa tapa tehdä kunnollista surutyötä. Tai se sopii minulle, joka pidän sanoista. Sanat hoitavat, kantavat ja kukistavat. Niillä on suuri merkitys elämässäni." (Vuonna 1940 syntynyt nainen)

"Motiivit kirjoittamiseen tulee usein toisten kirjoituksia lukiessa. Joskus tekee mieli protestoida. Joskus on samaa mieltä ja joskus siitä saa uutta voimaa, kun pääsee tuomaan mielipiteensä julki. Perinnetietoa on mukava tallentaa toisten iloksi ja suruksi. Kirjoittaminen on myös terapiaa. Kun oikein v….tuttaa, niin pitää päästä lohkaisemaan joku juttu asiasta tai sen vierestä." (Vuonna 1938 syntynyt mies)

 

Monet keruihin vastaavista kuuluvat SKS:n arkiston vastaajaverkostoon. Verkosto perustettiin alun perin vuonna 1935 järjestetyn Kalevalan riemuvuoden kilpakeräyksen vastaajista. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu yli 400 eri-ikäistä, eri sosiaaliryhmiin kuuluvaa naista ja miestä eri puolelta Suomea.

Verkostoon voi liittyä kuka vain, eikä sen jäsenyys velvoita vastaamaan. Kuitenkin verkostoon liittymällä saat henkilökohtaisesti tietoa keruista ja niiden tuloksista. SKS lähettää sinulle kahdesti vuodessa postitse kirjeen, joka sisältää jokaisen meneillään olevan keruun esitteen.

Miksi liittyä verkostoon?

Omien kokemuksien jakamiseen on nykyhetken medioituneessa maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi siis enää kirjoittaa arkistokeruihin? Mitä iloa siitä on itselle?

Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki. SKS:n arkistoaineistoja hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat, toimittajat, kotiseutuaktiivit, kuin myös eri asioista kiinnostuneet kansalaiset – nyt ja sadan vuoden päästä.

Oman jäljen jättämisen lisäksi se, että saa kertoa omakohtaisesti, omasta perspektiivistä käsin, voi myös lisätä itseymmärrystä ja auttaa vaikeidenkin asioiden käsittelyssä. Kirjoittaminen on usealle väylä omalle äänelle ja omalle tarinalle, jota kukaan ei ole välttämättä halunnut kuulla aiemmin.

Jos haluat lähettää keruuidean, tai liittyä vastaajaverkostoon, voit lähettää pyynnön osoitteeseen arkisto@finlit.fi tai soittaa 0201 131 231 / arkisto.

 

Lainaukset on poimittu SKS:n vastaajaverkoston jäsenille 4.4.–31.12.2017 suunnatusta keruusta: Minä suomalaisen kulttuuriperinnön kartuttajana – Kysely SKS:n arkiston vastaajaverkon jäsenille kirjoittamisen merkityksistä. Katso enemmän blogikirjoituksesta Vähäisissä lisissä.