Kohtaamisia

Kuva: Punaisen Ristin kuva-arkisto/Stefan Bremer
Kuva: Punaisen Ristin kuva-arkisto/Stefan Bremer
Muistitietokeruu 15.10.2018–30.4.2019

Oletko tehnyt vapaaehtoistyötä turvapaikanhakijoiden parissa? Kerro omat muistosi.

Syksyllä 2015 Suomeen saapui n. 32 000 turvapaikanhakijaa. Heitä vastaanottamassa oli tuhansia suomalaisia. Monet vastaanottajista olivat vapaaehtoisia, jotka hakeutuivat työhön esimerkiksi SPR:n tai sosiaalisessa mediassa perustettujen verkostojen kautta. Vapaaehtoistyö on luonut tärkeän turvaverkon saapujille ja vaikuttanut monella tapaa myös tekijöidensä elämään.

Toivomme kertomuksia lyhyt- ja pitkäaikaisesta vapaaehtoistyöstä, henkilökohtaisista kohtaamisista ja toiminnasta sosiaalisen median verkostoissa.

Voit käsitellä esimerkiksi seuraavia aiheita. Muistathan mainita tapahtumien ajan ja paikan.

  • Kerro, miksi hakeuduit auttamaan turvapaikanhakijoita. Miten elämänkokemuksesi ja koulutustaustasi vaikuttivat valintoihisi? Onko sinulla aiempaa kokemusta vapaaehtoistyöstä?
  • Kuvaile, millaista käytännön vapaaehtoistyösi on ollut. Millaisia haasteita olet kohdannut? Mikä on ollut työssä vaikeinta, mikä antoisinta? Millaista perehdytystä olet saanut vapaaehtoistyön tekemiseen? Oletko itse ollut kouluttajana muille vapaaehtoisille?
  • Mitä viestinnän kanavia olet käyttänyt työssäsi ja miten? Miten arvioit perinteisen ja sosiaalisen median merkitystä turvapaikanhakijoiden auttamisen näkökulmasta?
  • Millainen on suhteesi turvapaikanhakijoihin? Miten olet auttanut heitä uuden elämän alkuun ja työllistymään? Ketkä heistä erityisesti tarvitsevat apua ja millaista apua? Mitä koet vapaaehtoistyön antaneen sinulle?
  • Millaisia tunteita vapaaehtoistyö on herättänyt ja miten olet käsitellyt näitä tunteita? Miten olet sovittanut vapaaehtoistyön yhteen muun elämän kanssa? Onko vapaaehtoistyö muuttunut kohdallasi palkkatyöksi?
  • Miten näkemyksesi suomalaisesta yhteiskunnasta on muuttunut vapaaehtoistyösi takia?  Oletko osallistunut turvapaikanhakijoita koskeviin mielenosoituksiin?

Keruun järjestävät SKS, folkloristiikan yliopistonlehtori Kirsti Salmi-Niklander ja viestinnän apulaisprofessori Mervi Pantti (Helsingin yliopisto) sekä erikoistutkija Sofia Laine (Nuorisotutkimusverkosto).

Keruuaineisto arkistoidaan SKS:n arkistoon. Tuloksista tiedotamme syksyllä 2019. Arvomme kaikkien vastaajien kesken palkintoja.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, puh. 0201 131 240, keruu@finlit.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon ja että aineiston saa luovuttaa Tietoarkistoon käsiteltäväksi ja luovutettavaksi tutkimukseen, opetukseen ja opiskeluun.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 30.4.2019 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Kohtaamisia” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Kohtaamisia”.
Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.