Kokoilla

Muistitiedon keruu kokon rakentamisesta ja polttamisesta 15.6.–15.10.2018

Suomalaiset ovat ahkeria kokkojen rakentajia. Kokkoja rakennetaan ja poltetaan erityisesti vuotuisjuhlien aikaan. Näin on tehty ja tehdään pääsiäisenä, vappuna, helluntaina, kekrinä ja uutenavuotena sekä keskikesän aikaan, juhannuksena. Harva kokonrakentaja pohtii kokon rakentamisen tai sen polttamisen vanhoja merkityksiä, vaikka noudattaa juhlaan kuuluvia tapoja vuosi vuodelta samanlaisina.

Nyt olemme kiinnostuneita kuulemaan, millaisia kokon rakentamis- tai polttotapoja tunnetaan tänä päivänä. Kerro meille kokemuksistasi kokon rakentamiseen ja sen polttamiseen liittyen.

Kirjoittamisen apuna voit käyttää seuraavia kysymyksiä:

  • Millaiselle paikalle kokon rakennat, mistä rakentamistarpeet on hankittu ja liittyykö kokon sytyttämiseen erityisiä tapoja? Entä poltatko kokossa käytöstä poistettuja esineitä?
  • Miten lintujen pesintäalueiden muuttuminen tai ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet kokkopaikkasi valintaan?
  • Jos et enää rakenna kokkoja, kerro miksi et?
  • Millainen rooli kokon poltolla on? Onko kokko syrjäyttänyt juhannussalon?
  • Kuinka merkityksellisenä pidät kokon polttamista osana juhlaa? Miksi kokon polttaminen on mielestäsi edelleen tärkeää? Voit kertoa myös mieleenpainuvasta kokkotapahtumasta.

Tiedotamme keruun tuloksista keväällä 2019. Vastaajien kesken arvomme kirjapalkintoja ja pääsylippuja Seurasaaren juhannusvalkeille.

Keruun järjestävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Seurasaarisäätiö.

Lisätietoja:
SKS:n arkisto, p. 0201 131 240, keruu@finlit.fi
Seurasaarisäätiö, Aila Nieminen, p. 040 649 3040, aila.nieminen@seurasaarisaatio.fi

Vastausohjeet

Kirjoita omalla kielelläsi ja tyylilläsi. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että lähettämäsi aineisto arkistoidaan nimellä tai nimimerkillä SKS:n arkistoon.

Otamme vastaan myös valokuvia. Lähettämällä kuvat annat suostumuksesi kuvien arkistointiin SKS:n arkistoon sekä niiden tutkimiseen ja julkaisemiseen arkiston sääntöjä noudattaen. Muista kuvaluovutuksista ota yhteyttä
arkistokuvat@finlit.fi.

Tutustu SKS:n arkiston keruuohjeisiin.

Lähetä kirjoituksesi 15.10.2018 mennessä

  • alla olevalla lomakkeella tai
  • postitse osoitteeseen Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, arkisto, PL 259, 00171 Helsinki, merkitse kuoreen tunnus ”Kokoilla” tai
  • sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen keruu@finlit.fi, merkitse aihekenttään tunnus ”Kokoilla”.

 

Jos kirjoituksesi ylittää 5 000 merkkiä, liitä teksti tiedostona.