Vastaajaverkosto

Kesäinen kahvihetki ulkosalla. SKS KIA. Lyyli Swanin arkisto.
Kesäinen kahvihetki ulkosalla. Lyyli Swanin arkisto.
Monet keruihin vastaavista kirjoittajista kuuluvat SKS:n arkiston vastaajaverkostoon. Verkostoon voi liittyä kuka vain, eikä sen jäsenyys velvoita vastaamaan. Verkostoon liittymällä saat kuitenkin henkilökohtaisesti tietoa uusimmista keruista ja niiden tuloksista.

Jos haluat liittyä vastaajaverkostoon tai sinulla on keruuidea voit lähettää pyynnön osoitteeseen arkisto@finlit.fi.

Omien kokemuksien jakamiseen on nykyhetken maailmassa runsaasti mahdollisuuksia. Miksi siis vastata arkistokeruisiin?

Arkistolle suuntautuneen muistitietokirjoittamisen kautta sinusta jää pysyvä jälki, sillä kertomuksesi säilytetään tuleville sukupolville. SKS:n arkistoaineistoja hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat, toimittajat, kotiseutuaktiivit, kuin myös eri asioista kiinnostuneet kansalaiset – nyt ja sadan vuoden päästä.

"Motiivit kirjoittamiseen tulee usein toisten kirjoituksia lukiessa. Joskus tekee mieli protestoida. Joskus on samaa mieltä ja joskus siitä saa uutta voimaa, kun pääsee tuomaan mielipiteensä julki. Perinnetietoa on mukava tallentaa toisten iloksi ja suruksi. Kirjoittaminen on myös terapiaa. Kun oikein v….tuttaa, niin pitää päästä lohkaisemaan joku juttu asiasta tai sen vierestä." (Vuonna 1938 syntynyt mies)

Arkistoon tallennetut kirjoitukset vaikuttavat siihen, mitä omasta ajastamme myöhemmin muistetaan ja miten sitä tulkitaan. Kirjoittaminen tarjoaa mahdollisuuden kertoa oma tarina juuri sellaisena kuin on asiat kokenut. Omista kokemuksista ja näkemyksistä kirjoittaminen voi myös lisätä itseymmärrystä ja olla tapa jäsentää ja käsitellä vaikeitakin asioita.

"Kun mieheni kuoltua jäin leskeksi, tämä kirjoittaminen on ollut ainoa tapa tehdä kunnollista surutyötä. Tai se sopii minulle, joka pidän sanoista. Sanat hoitavat, kantavat ja kukistavat. Niillä on suuri merkitys elämässäni." (Vuonna 1940 syntynyt nainen)

Verkosto perustettiin alun perin vuonna 1935 järjestetyn Kalevalan riemuvuoden kilpakeräyksen vastaajista. Tällä hetkellä verkostoon kuuluu yli 400 eri-ikäistä naista ja miestä eri puolelta Suomea.

Lainaukset on poimittu SKS:n vastaajaverkoston jäsenille 4.4.–31.12.2017 suunnatusta keruusta: Minä suomalaisen kulttuuriperinnön kartuttajana – Kysely SKS:n arkiston vastaajaverkon jäsenille kirjoittamisen merkityksistä. Katso enemmän blogikirjoituksesta Vähäisissä lisissä.